Sanata yön veren isim: Osman Hamdi Bey
Osman Hamdi Bey, arkeolog, müzeci ve en bilinen yönüyle bir ressam olarak Osmanlı’da modernleşmenin en önemli isimleri arasında yer alır. 30 Aralık 1842’de dünyaya gelen bu tarihi ismi saygıyla anıyoruz.
Osman Hamdi Bey, İstanbul’da devrin önemli ailelerinden birinin oğlu olarak dünyaya geldi. Babası Osmanlı’nın ilk madem mühendislerinden, aynı zamanda da sadrazam olan İbrahim Ethem Paşa’ydı. Entelektüel bir ailede yetişen Osman Hamdi Bey’in kardeşleri ise İstanbul Belediye Başkanı Halil Ethem Bey ve nümizmat İsmail Galip Bey’di. Bu açıdan bakıldığında Osman Hamdi, önemli isimlerin yetiştiği bir ailenin parçası.
Pera Müzesi koleksiyonunda yer alan ve en pahalı yerli tablo olarak kabul edilen Kaplumbağa Terbiyecisi’nin yanı sıra Osman Hamdi Bey’in tabloları, başta Paris’teki ünlü Orsay Müzesi olmak üzere pek çok yerde sergileniyor.
Tabii, Osman Hamdi Bey’i sadece ressam kimliğiyle anmak olmaz. Elbette, Osmanlı’da resmin yaygınlaşması için büyük emek sarf eden, öncü isimlerden biri olmakla birlikte Osman Hamdi Bey’e aynı zamanda sanat akademisini de borçluyuz. Bugün artık adı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi olan kurumun da kurucusu Osman Hamdi Bey’in ta kendisi.
Arkeolog kimliğiyle de bilinen Osman Hamdi Bey, İstanbul’un en çok turist çeken müzelerinden Arkeoloji Müzeleri’nin kuruluşunda büyük pay sahibi. Uzun yıllar müze müdürlüğünü de üstlenen Osman Hamdi Bey, Anadolu’daki pek çok antik eseri gün yüzüne çıkarıp yurt dışına kaçırılmasına mani oldu.
Bu toprakların yetiştirdiği en önemli sanatçılardan biri olan Osman Hamdi Bey 67 yıllık yaşamına çok sayıda eser sığdırdı. Bununla birlikte günümüz sanat dünyası için önemi çok büyük olan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ve Arkeoloji Müzeleri gibi kurumları miras bıraktı...