Oscar 2019 adaylıkları tatmin edici mi?
Her yıl merakla beklenen Akademi Ödülleri, yani Oscar'ların adayları belli oldu. Öne çıkan filmler 10'ar adaylıkla Netflix yapımı 'Roma' ve Yunan yönetmen Yorgos Lantimos'un 'The Favourite' filmi oldu. Her yıl olduğu gibi bu yıl da adaylıkların bazılarına çok şaşırdık. Gelin, ne kadar tatmin edici olduğuna göz ve bilimum uzuvlarımızı atalım...
"Artık Akademi'ye takatim kalmadı" atarları
Akademi üyelerinin son yıllardaki tutumu çok eleştiriliyor. Öyle ki, eleştirilmemek için kastıkça daha da çok eleştiriliyorlar. Attıkları hiçbir adım hiçbir sinefili tatmin etmiyor. "Artık Akademi'ye güvenim, takatim kalmadı!" şeklinde atar, gider yapanlardan geçilmiyor ortalık. Tabii bu atarların da tek taraflı ve pasif agresif tonlarda olduğunu söylemek lazım. :)
"Bu da mı gol değil?"
Bu seneki adaylıklarda, öncelikle 'A Star Is Born' filmine dair eleştiriler var. Bu filmle Lady Gaga'nın 'En İyi Kadın Oyuncu' dalında Oscar adayı olması, pek çok izleyici için başlı başına bir problem. Ancak eylül başından beri Oscar tahmini yapan blogger'lar açısından sürpriz de değil. Şahsi fikrimi sorarsanız, bence de Lady Gaga'nın sıfır mimikle arzı endam ettiği bir filmde, adaylık kazanma başarısını yakalaması epey düşündürücü...
Lady Gaga'nın 'canavarlar'ı halay çekiyor
Ödülün sahibi muhtemelen ya Glenn Close ya da Olivia Colman olacak. Ama Lady Gaga açısından aday olmak bile yeter. Akademi açısından ise durum şu: Lady Gaga'nın mimiksiz performansını 'kabul ederek' aslında reyting odaklı, niceliksel düşündüklerini gösterdiler. Sonuçta Lady Gaga'nın 'canavarları', yani koyu hayranları, kafadan bu töreni izleyecek. Al sana reyting garanticiliği... Son yıllarda 'güncel'i yakalamakta zorlanan Oscar'ın bu tür ufak tefek reyting oyunlarını hesap etmesi can sıkıcı.
"Akademi çok beyaz" eleştirisi almamak için...
Bir diğer eleştiri de 'siyahi' filmlere yönelik... 'Black Panther', 'BlacKkKlansman' ve 'Green Book'un 'siyahi' damarı ortada. Ancak bu filmlerin, özellikle de 'Black Panther'in çılgınlarca Oscar adaylığı kazanması büyük tepki topladı. "Akademi çok beyaz" eleştirisi almamak için özellikle yapılmış bir tercih olarak yorumlanıyor. 'Black Panther' gibi bir filmin en önemli Oscar kategorisinde adaylık kazanması gerçekten de bu eleştirileri haklı çıkarıyor. Sizce 'Black Panther', 'En İyi Film' dalında adaylık kazanmayı hak edecek kadar 'büyük' bir film mi? Yoksa Akademi, 'çok beyaz' eleştirisi almamak için politik mi davrandı?
Rami Malek'in adaylığı
E bir de Rami Malek meselesi var tabii... 'Bohemian Rhapsody'deki performansı abartılı bulunan, ancak Altın Küre kazanan Rami Malek'in 'iddialı bir aday' olarak sunulması, popülist bulundu. 'Erkek oyuncu' dalında Viggo Mortensen ya da Christian Bale gibi isimlerin ödüllendirilmesi gerektiğini savunanlar oldu.
En büyük favori 'Roma'
Bu yıl sinema tutkunlarının en büyük favorisi 'Roma'... Bir Netflix yapımı olan ve Meksikalı yönetmen Cuaron'a muhtemelen 'En İyi Yönetmen' Oscar'ı kazandıracak olan filmin, bu yılki ödülleri silip süpürmesi bekleniyor. 10 dalda aday olan Roma'nın bu yılki ödüllere damga vurmaması imkânsız gibi gözüküyor. Olası bir sürprizde Akademi'nin düşeceği pozisyonu düşünsenize... Belki de bir daha Akademi'nin prestijinden bahsedemeyeceğiz!
Neyse ki 'En Popüler Film' kategorisi 'hâlâ' yok
Oscar 2019 adaylıkları genel itibariyle sürpriz barındırmasa da, gördüğünüz gibi bazı noktalarda haklı olarak eleştiri aldı. Bu eleştirilerin ortak noktası, popülizme kayan seçimlerdi. Bence yine iyi kurtardılar prestiji! Daha birkaç ay önce, reytingi artırmak için 'En Popüler Film' diye bir kategori açmayı düşünüyorlardı. Bu ihtimal öyle büyük bir tepki topladı ki, Akademi "Demek ki zamanı şimdi değilmiş" diyerek konuyu kapattı.
Oscar'ın, popülizme kaymadan popüler kültürü daha derinden etkileyecek farklı yollara ihtiyacı var. Umarız bu yolu 'sinema derdi' olan, nitelikli Amerikan filmleriyle sağlayabilirler..
twitter.com/mayksisman
instagram.com/mayksisman
youtube.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr