Geri Dön
'Godot'yu Beklerken' kimin eseri?

'Godot'yu Beklerken' kimin eseri?

Godot'yu Beklerken, son günlerde internet kullanıcıları tarafından merak ediliyor. Godot'yu Beklerken kimin eseri? İşte esere dair bilmeniz gerekenler...

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Godot'yu Beklerken kimin eseri?

Haberin Devamı

Godot'yu Beklerken, gelmiş geçmiş en başarılı oyunlardan biri. Fransızca kaleme alınan eser, 1949 yılında İrlandalı yazar Samuel Beckett tarafından yazıldı. İlk kez 1953'te Fransa'nın başkenti Paris'te sahnelendi. Zamanla bazı değişiklikler yapılarak İngilizceye çevrildi, başka ülkelerde sahnelenmeye başlandı ve bu şekilde dünya çapında bilinen bir esere dönüştü.

Godot'yu Beklerken konusu

Godot'yu Beklerken, ülkemizde bir kitap olarak da yayımlandı. Oyunda, varoluş sancıları çeken Vladimir ve Estragon adlı karakterler yer alr. Bu karakterlerin yolları kesişir, birbirleriyle iletişim kurmaya çalışırlar. Eylemsizliklerine yenik düşünce, Godot adında ne olduğu bilinmeyen bir kimse ya da şeyi beklemeye başlarlar. Eser, konu ve biçim olarak en önemli absürt tiyatro örneklerinden biri olarak kabul ediliyor.

Haberin Devamı

Godot'yu Beklerken neden önemli bir eser?

Godot'yu Beklerken, ortaya çıktığı döneme göre 'avangart', yani 'yenilikçi, deneysel' bulunsa da, zamanla klasikleşti. Varoluşsal problemleri gündelik hayattan bir örnekle birleştiren eser, sadece 20'nci yüzyılın en önemli eserlerinden değil, aynı zamanda gelmiş geçmiş en etkili tiyatro oyunlarından biri olarak kabul ediliyor. Eser, ülkemizde de pek çok kez farklı tiyatrolar tarafından sahnelendi.

Samuel Beckett kimdir?

Godot'yu Beklerken, Samuel Beckett'ın en önemli eserlerinden biri. 13 Nisan 1906'da İrlanda'nın başkenti Dublin'de dünyaya gelen Beckett, 22 Aralık 1989'da Fransa'nın başkenti Paris'te hayatını kaybetti. Beckett, 1969 yılında İsveç Akademisi tarafından Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görüldü.

Godot'yu Beklerken ve popüler kültür

Godot'yu Beklerken, değindiği tema nedeniyle popüler kültürde de kendine has bir yer edindi. "Gelmeyeceğini bile bile beklemek" yerine kullanılan "Godot'yu beklemek" ifadesi, sıklıkla mizah unsuru olarak kullanılır. Son günlerde Godot'yu Beklerken'in sosyal medyada sıklıkla aratılmasının sebebi ise, 'Kim Milyoner Olmak İster?'de bir soru olarak sorulması.

Benzer İçerikler