Geri Dön
Ertem Eğilmez: Yeşilçam’ın unutulmaz yönetmeni...

Ertem Eğilmez: Yeşilçam’ın unutulmaz yönetmeni...

Bugün Türkiye'nin unutulmaz yönetmeni Ertem Eğilmez'in ölüm yıldönümü. Efsaneleşmiş birçok filmin yönetmeni olan ve yaptıklarıyla gelecek nesillere birbirinden değerli filmleri miras bırakan Ertem Eğilmez'in hayatına gelin Molatik olalım...

Kurabiye Canavarı
Kurabiye Canavarı

1964'de Arzu Film'i kurdu

Haberin Devamı

1929 yılında Trabzon'da dünyaya gelen Ertem Eğilmez, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden mezun olduktan sonra bakkallık yaptı. Askerlik görevinin sonrasında, Refik Erduran ile birlikte Çağlayan Yayınevi’ni kurdu. Aynı yıl, birçok karikatüristin de yetiştiği 'Tef' adlı mizah dergisini çıkardı. Yayın dünyasında devrim yapan Ertem Eğilmez, cep kitapları işinde başarısız olunca, Türkiye’ye ilk langırt makinelerini getirterek ticarete atıldı. Hemen ardından 1964 yılında Arzu Film'i kurdu.

Milliyet

Birçok ödül kazandı

1961 yılında 'Yaman Gazeteci' filmiyle yapımcılığa ve 1964’te de 'Fatoş’un Fendi Tayfur’u Yendi' filmiyle yönetmenliğe adım attı ve ilk ödülünü 'Bir Millet Uyanıyor' filmi ile 1967 Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde 'en iyi tarihi yapım' kategorisinde kazandı. 1960’lı yıllarda aşk, 1970’li yıllarda da sevgi, dostluk ve güncel olayları güldürü öğesiyle kaynaştırarak 'duygusal güldürü' türüne yöneldi. Filmleştirilmesi zor olan Rıfat Ilgaz’ın 'Hababam Sınıfı' romanını 1975’te beyazperdeye aktardı. 'Hababam Sınıfı’nın başarısı üzerine devam filmleri çekti. Bu seriyle hafızalara kazınan Ertem Eğilmez’in son filmi ise 'Arabesk'.

Haberin Devamı

Milliyet

Genellikle aynı oyuncularla çalıştı

Ertem Eğilmez her türü denediyse de çoğunlukla kolay izlenen ve geniş izleyici kitlesinin ilgisini çeken güldürüler yönetti. 1960'lı yıllardaki popüler aşk filmlerinin ardından, 1970'li yıllarda sevgi, dostluk ve güncel olayları güldürü öğesiyle kaynaştırdığı duygusal güldürülere yöneldi. Genellikle aynı oyuncu kadrosunu kullandığı ve ileride "Arzu Film Güldürüleri" diye adlandırılacak bu filmlerde zaman zaman toplumsal eleştiriye de yer veriyordu. Özellikle 1973'te çektiği Canım Kardeşim, insancıl tavrı, hüzünle güldürüyü kaynaştıran havası ve yer yer ulaştığı şiirsel anlatımıyla dikkati çeker.

Karakter oyuncularına başrol veren, Münir Özkul, Adile Naşit, Kemal Sunal, İlyas Salman, Halit Akçatepe, Zeki Alasya, Metin Akpınar, Şener Şen ve Ayşen Gruda gibi güldürü oyuncularının sinemada başarı kazanmalarında pay sahibi oldu. 21 Eylül 1989 tarihinde İstanbul’da hayatını kaybeden usta yönetmenin çektiği filmler hala daha kuşaktan kuşağa aktarılmaya devam ediyor.

Benzer İçerikler