Erol Günaydın: Sanatla geçen bir ömür
Erol Günaydın usta bir aktör, usta bir tiyatrocuydu. Hayatı boyunca kendisini mesleğine adayan ve birçok ödülün yanı sıra bıraktığı mirasla gelecek kuşakların adımlarını şekillendiren usta tiyatrocu Erol Günaydın'ın yaşamına gelin Molatik olalım...
Galatasaray Lisesi'nde okudu
Erol Günaydın, 16 Nisan 1933 yılında Trabzon’da dünyaya geldi ve Erol Günaydın daha 8 yaşındayken nakliye işi yapan babası, çocukların eğitimini bahane ederek ailesiyle birlikte İstanbul’a geldi ve bu yüzden Erol Günaydın’ın ilkokul yılları, Karadeniz şivesini düzeltmekle geçti. Sonra bir ahbablarının tavsiyesi ile Galatasaray Lisesi’ne yatılı öğrenci olarak girdi.
Erol Günaydın, önce öğretmenlerini hicvettiği küçük gösterileri ile sınıflar arasında turneye çıktı. Sonra da okulun tiyatro kulübüne girdi. Galatasaray Lisesi’nden mezun olduktan sonra Fransız ekolüyle gelenekselliği birleştiren sanatçı, ilk defa 1967 yılında ‘Sinekli Bakkal’ filminde Kız Tevfik tipiyle ‘zenne’liği denedi.
Meddahlık geleneğinin son temsilcilerinden...
Günaydın, 1955’te Haldun Dormen Cep Tiyatrosunda ‘Papaz Kaçtı’ adlı oyun ile profesyonel aktörlük hayatına başladı. Ardından 1960’da ‘Yeşil Kurbağalar’ adlı ilk sinema filminde oynayan Erol Günaydın, elli yıllık bir süre içinde çok sayıda filmin ve tiyatro oyununun yanı sıra birçok TV dizisinde de rol aldı. Nasreddin Hoca tiplemesi, meddah gösterileri, Ayı Yogi seslendirmesi ve canlandırdığı diğer pek çok karakter günümüzün en tanınan ve kıdemli aktörlerinden biri haline gelmesini sağladı. Tam da bu yüzden Erol Günaydın Kavuklu Hamdi’den İsmail Dümbüllü’lere kadar süren meddahlık geleneğinin son temsilcilerinden biri olarak kabul ediliyor.
Gelecek kuşakların adımlarını şekillendirmeye devam ediyor...
Okulda Dümbüllü’nün taklidini yaparak başladığı sanat hayatını Devlet Tiyatroları, Dormen Tiyatrosu, Ses Tiyatrosu ve Şan Tiyatrosu ile süren Erol Günaydın, sanatla geçen 50 yılda, Muhsin Ertuğrul, Haldun Dormen, Kenterler, Gülriz Sururi, Engin Cezzar, Cüneyt Gökçer, Mahir Canova, Ergin Orbey, Ferhan Şensoy gibi isimlerle oynadı ve sanattan hiçbir zaman kopmayan yaşamında birçok ödülün de sahibi oldu. Ayrıca 1967 Antalya Altın Portakal Film Festivalinde, “Güzel Bir Gün İçin” adlı filmle En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ve En İyi Senaryo Ödüllerini kazandı.
KOAH alevlenmesine bağlı gelişen solunum, dolaşım ve böbrek yetmezliği nedeniyle yoğun bakımda tutulan Erol Günaydın 79 yaşında İstanbul’da 15 Ekim 2012 tarihinde hayatını kaybetti. Ne mutlu ki Erol Günaydın’ın bıraktığı miras ve incelik, gelecek kuşakların adımlarını şekillendirmeye hala daha devam ediyor.