En çok okunan kitap ve en çok kitap okuyan ülke
Liste birincisi Hindistan çok dilli, çok dinli ve birçok kültürü barındıran bir ülke. Son yıllarda yazılım ve teknoloji alanında gösterdiği başarı ise tüm dünya tarafından biliniyor. Ekonomisi, yatırımları ve refah düzeyi ile pek ön sıralarda yer alamayan bu ülkenin teknoloji alanında gösterdiği başarı takdire değer.
Anadolu Ajansı tarafından yapılan bir araştırmayla, dünyada en çok okunan 10 kitap ve en çok kitap okuyan 10 ülke belirlendi. En çok kitap okunan 10 ülke arasında 6 Asya, 4 Avrupa ülkesi yer alıyor. İslamiyet’in kutsal kitabı olan Kur’an-ı Kerim en çok okunan kitaplar arasında ilk sırada.
Araştırma, kitap okumaya en uzun zaman harcayan ülkeler dikkate alınarak değerlendirildi. Bu yarışta Asya ülkeleri ipi göğüsledi. Sonuç bir çoğumuz için şaşırtıcı olabilir. Çünkü ekonomik anlamda gelişme gösteremeyen Asya ülkelerinin kültürel anlamda Avrupa ülkelerinin önüne geçmesi şaşırtıcı. Öyle ya; para yoksa sosyal hayat yok, kültürel faaliyet yok. Ama kitap var işte! Çünkü sayfaların arasında gidemediğin yerler, yaşayamadığın hayatlar var. Hayallerin var, macera var, aşk var, sonsuz bilgi var…
Hintliler bu kadar kitabı boşuna okumamış!
Aslında çok şaşırmamak lazım sonuca. Çünkü yapılan farklı bir araştırmaya göre, eğitim sisteminde en çok ilerleme gösteren ve beraberinde ilk sıralarda yer alan ülkeler yine Doğu Asya ülkeleri. Güney Kore, Japonya, Singapur, Hong Kong… Devamında Avrupa ülkeleri ve Amerika var. Türkiye 34'üncü sırada yer alıyor.
Gelelim konumuza... Dünyada en çok kitap okunan 10 ülkenin liste başında Hindistan yer alıyor. Sonrasında sırasıyla; Tayland, Çin, Filipinler, Mısır, Çekya, İsveç, Fransa, Macaristan ve Suudi Arabistan var. Türkiye listede 18'inci sırada.
Liste birincisi Hindistan çok dilli, çok dinli ve birçok kültürü bir arada barındıran bir ülke. Son yıllarda yazılım ve teknoloji alanında gösterdiği başarı tüm dünya tarafından biliniyor. Ekonomisi, sanayi yatırımları ve refah düzeyi ile pek ön sıralarda yer almasa da, teknoloji alanında gösterdiği başarı takdire şayan. Belli ülkelerin tekeline aldığı teknoloji, ilk önce ucuz iş gücü sayesinde, daha sonra ise gelişime verilen önem sayesinde zamanla Hindistan’ın eline geçmiş durumda. Ülke teknoloji sektöründe ihracat dahi yapıyor artık. Demek ki Hintliler bu kadar kitabı boşuna okumamış. Faydasını en yüksek seviyede görmüşler. Örnek alınması gerekiyor.
Türkiye 18'inci sırada
Gelelim kitaplara... En çok okunan 10 kitabın ilk sırasında Kur’an-ı Kerim yer almakta. Bu sonuç, Kur’an- Kerim’in evrenselliğini gösteriyor. Listenin devamında ise İncil, Başkan Mao’dan Seçme Sözler, Don Kişot, Harry Potter serisi, İki Şehrin Hikayesi, Yüzüklerin Efendisi üçlemesi, Küçük Prens, Alice Harikalar Diyarında ve Küçük Zenci yer alıyor. Yani standart bir konu ya da tür yok. Çeşitlilik var; dünya gibi, insanlar gibi rengarenk...
Kişisel ve toplumsal gelişim için okumanın önemi büyük. Ekonomik kalkınma ya da gelmiş refah düzeyi okumaktan geçiyor. Bugün teknoloji sektöründe adından söz ettiren Hindistan, gelecek yıllarda diğer sektörlerde de göstereceği başarıyla birçok ipi göğüsler. Türkiye'nin ise 18'inci sırada yer alması kötü bir sonuç değil. Bizim çalışkan bir millet olduğumuz gerçek. Listenin ilk sıralarında yer almamamız için bir sebep yok. Hele ki dünyada en çok okunan kitap olan kutsal kitabımız "OKU" derken, neden olmasın?