Geri Dön
Elfriede Jelinek kimdir?

Elfriede Jelinek kimdir?

Elfriede Jelinek 2000'li yıllara damga vuran bir isim. Peki Jelinek hakkında ne biliyoruz? Elfriede Jelinek kimdir? İşte Jelinek hakkında bilmeniz gerekenler...

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Elfriede Jelinek kimdir?

Elfriede Jelinek, Avusturya'nın Steiermark eyaletindeki Mürzzuschlag kasabasında 20 Ekim 1946'da doğdu. Avusturya'nın en ünlü romancıları arasında kabul edilir. Jelinek, ağırlıkla roman yazıyor ve romancı olarak tanımlanıyor ama aynı zamanda başarılı bir oyun yazarı. Romanlarında sık sık feminizm temasını işliyor.

Elfriede Jelinek ve ailesi

Elfriede Jelinek çocuk yaştan itibaren sanatın içinde büyüdü. Küçükken keman, gitar, piyano ve viyola gibi enstrümanlar için özel dersler alan Jelinek'in annesi varlıklı bir Viyana ailesindendi. Babası ise İkinci Dünya Savaşı'ndan sağ kurtulmayı başaran Çek asıllı bir Yahudi idi.

Elfriede Jelinek ve hayatı

Çocukken aldığı müzik eğitimlerinden sonra Viyana Konservatuvarı'na giren Jelinek, orgçu olarak mezun oldu. Yine aynı dönemlerde Viyana Üniversitesi'nde sanat tarihi ve tiyatro bölümlerinde okudu. Gençlik yıllarında şiir yazmaya başlayan Jelinek, kitaplarıyla adını duyurmayı başardı.

Elfriede Jelinek kitapları

Elfriede Jelinek'in kitapları her daim tartışma yarattı. Bugüne kadar pek çok kitabı Türkçeye çevrilen Jelinek'in şu anda baskısı tükenmemiş bir kitabını bulmak zor. Gendaş etiketiyle Türkçeye çevrilen 'Arzu', 'Sevda Kadınları' ve 'Hırs' kitaplarının baskısı tükendi. 'Dışarıda Kalanlar' ve 'Piyanist' kitapları dışında son olarak da 'Michael' adlı kitabı Türkçeye çevrildi.

Elfriede Jelinek'in başyapıtı: Piyanist

Elfriede Jelinek'in başyapıtı olarak 'Piyanist' adlı kitabı kabul ediliyor. Dünyaca ünlü Avusturyalı yönetmen Michael Haneke tarafından sinemaya da uyarlanan 'Piyanist' kitabı yayınlandığı dönemden beri her daim tartışmaların odağında olmuş bir eser. Kitapta, aykırı ve çarpıcı bir aşk hikâyesi anlatılıyor.

Elfriede Jelinek ve Nobel

Elfriede Jelinek, Nobelli bir romancı. 2004 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'nü aldı. Yazar, Nobel'e layık görülmeden önce Almanca konuşulan ülkelerde, yani İsviçre, Avusturya ve Almanya dışında pek tanınan bir isim değildi. Yazarın Nobel kazandığı yıl ödül jürisinde büyük tartışma yaşandığı da iddia edilir. Jelinek'in yazı tarzında geleneksel Avusturya edebiyatı hissedilir.

Benzer İçerikler