Geri Dön
Eklektizm nedir?

Eklektizm nedir?

Eklektizm, çeşitli branşlarda kendine yer bulan bir kavram. Peki hakkında ne biliyoruz? Eklektizm nedir? İşte eklektizme dair bilmeniz gerekenler...

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Eklektizm nedir?

Haberin Devamı

Eklektizm, TDK'daki karşılığıyla 'seçmecilik' demektir. Yunanca 'eklektos' yani seçilmiş kelimesinden türetildiği varsayılan eklektizm, felsefeden sanat ve psikolojiye, çeşitli dallarda kendisine yer bulmuş bir kavramdır. Farklı öğelerin bir araya getirilmesi ve yeni bir tasarım oluşturulmasını ifade eder. Özellikle 19'uncu yüzyılda oldukça popüler bir kavram olmuştur.

Eklektizm neyi ifade eder?

Eklektizm, farklı felsefe veyahut sanat sistemlerinden alınan çeşitli unsurların, bir başka sistem içinde tekrar kullanılması olarak özetlenebilir. Özellikle sanatta sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Sanattaki farklı üsluplardan devşirilmiş unsurların yeni bir tasarım ya da düşünce akımı oluşturmak için ele alınmasını ifade eder.

Haberin Devamı

Eklektizm ve psikoloji

Bireylerin zihin ve davranışlarını sistematik olarak inceleyen psikolojide çalışmalar tek bir yaklaşımla sınırlandırılmayabilir. Eklektizm psikolojide bu noktada devreye girer. Psikolojideki karşılığı, insan davranışlarını açıklarken birçok yaklaşımı da harmanlamaktır. Örnek vermek gerekirse, agresif tutumlar sergileyen bir kişinin davranışları salt aile odaklı değil aynı zamanda yetiştiği kültürden cinsiyet rollerine kadar sosyokültürel boyutta ele alınması.

Eklektizm ve felsefe

Eklektizm, felsefede farklı düşünce sistemlerinden seçilen çeşitli öğretilerin ayrı bir sistem içinde birleştirilmesine deniyor. Yani, tek ve belli bir yönü olmayan çeşitli felsefe akımlarından gerekli görünenlerin alınması ve bir arada kullanılması olarak da ifade edebiliriz.

Eklektizm ve dekorasyon

Eklektik dekorasyon zıtlığı ifade eder. Eklektik dekorasyon stili sayesinde bir odada modern tasarıma sahip bir masa ile klasik bir ayna buluşabilir. Farklı zamanlara ait çeşitli mobilyaların bir araya gelmesi olarak ifade edebileceğimiz bu durum aslında risklidir. Eğer bu farklı tarzlardaki mobilyalar uyum içinde olmazsa o zaman karmaşa yaşanır. Dolayısıyla dekorasyonda eklektik bir şıklık hedefleniyorsa şayet, farklı yapılara sahip parçalar arasında da bir uyum aranmalıdır.

Benzer İçerikler