Direniş Karatay filminin daha iyi olmasını beklerdik
KTO Karatay Üniversitesi’nin yapımcılığında 9 Mart’ta vizyona giren, Kösedağ Savaşı sonrası Konya’da Emir Celaleddin Karatay’ın Moğollar’a karşı başlattığı mücadeleyi konu alan 'Direniş Karatay’ filmi bekleneni vermedi.
Yapımı Konya Ticaret Odası (KTO) Üniversitesi'ne ait olan Direniş Karatay filmi, Anadolu Selçuklu Devleti'nin, topraklarını Moğollar'dan koruma amacıyla gerçekleştirdiği direnişi anlatıyor. Teorik olarak bir direnişin varlığından bahsedilse de, pratikte bunu seyirciye aktaramadıklarını da belirtmek isterim. Önemli devlet adamlarından Emir Celaleddin Karatay ve Ahi Evran'ın devleti korumak için verdiği mücadelenin anlatıldığı film, Konya'da kurulan büyük bir platoda çekildi. Tarih danışmanlığını da İlber Ortaylı'nın yaptığını belirteyim.
Ekip sağlam ama kime göre neye göre?
Alperen Duymaz
Oyuncu kadrosunu başarılı bulduğum filmde, oturmayan karakterler vardı. Oldukça 'baby face' olan Alperen Duymaz'ı (filmde Kutay), 'Bodrum Masalı' dizisinden tanıyoruz. Ama olmamış Kutaycım, sana bir beden büyük gelmiş, sen iyi oynamışsın da, biyolojik şartların el vermiyor ki savaş filmine. Bir kere sen çok tatlısın. Mizacın yumuşak. Bu anlamda maalesef "Başka oyuncu mu yoktu?" diye düşündük. Kötü oyunculuk değil kast ettiğim, siz ne demek istediğimi anladınız.
Filmin ilk yarısı bittiğinde "İkinci yarı heyecanlı geçer, çünkü halk direnecek" diye düşünürken, direnen sadece, salondaki hepi topu 5 kişi olan bizdik. Filmi bitirebilmek için ne didindik!
Diriliş Ert... Pardon Direniş Karatay!
Yurdaer Okur
Keşke filmin adı gibi kuvveti de TRT 1'de yayınlanan Diriliş Ertuğrul'a benzeseydi. En azından benzeseydi! Biz ki Diriliş'e alıştırılmış izleyicileriz, aynı kulvardaki bir sinema filminin, tabii ki daha iyi olmasını beklerdik. Sen sinema filmisin, kendine gel lütfen! Havada kalan, oturmayan, başka bir yapboza aitmiş hissi veren parçalar vardı.
Selçuklu Dönemi'ni anlatan ilk yapım olmasından kaynaklı eksikler elbette var. Umarım eleştiriler bizi yıkmaktan ziyade güçlendirir. Çünkü amacımız daima daha iyisini yapmaya çalışmak olmalı. Hele söz konusu bizim tarihimiz ise... Aniden final yapmak zorunda kalmış bir dizi gibi bitirdiğimiz bu maceramızda, Direniş Karatay filmi için emeği geçen kamera önü-arkası herkese teşekkür eder, Noyan karakteri ile bize bi' ara "THIS IS SPARTA!" heyecanını yaşatan, rolünün hakkını veren Yurdaer Okur'u can-ı gönülden tebrik ederim.
Emeğinize sağlık.