Geri Dön
Ahmed Arif: Hasretin şairi

Ahmed Arif: Hasretin şairi

'Hasretinden Prangalar Eskittim' şiir kitabıyla geniş bir kitleye ulaşan, ulaştığı kitlelerin kalplerinde büyük bir yer eden, Leyla Erbile'e duyduğu aşk dillere destan olan Ahmed Arif'in hayatına ve şiirlerine Molatik oluyoruz.

Fazilet Şenol
Fazilet Şenol

İki kez tutuklandı


Ahmed Arif, 21 Nisan 1927'de Diyarbakır'da dünyaya geldi ve doğu aşiret töre geleneğinin içinde büyüdü. Ortaöğrenimini Diyarbakır Lisesi'nde tamamlayıp Ankara Üniversitesi Felsefe Bölümü'nde bir süre eğitim gördü. 1950 yılında TCK'nın 141. maddeye aykırı görülen siyasi görüş ve eylemleri nedeniyle iki kez tutuklandı Ahmed Arif ve bu sebeple öğrenimi yarıda kaldı.

Ahmed Arif: Hasretin şairi

"Şiir bir güzellik duygusudur"


Serbest kaldıktan sonra Ankara'da düzeltmenlik, teknik sekreterlik ve gazetecilik yaptı. Şiirle ise lise sıralarında Ahmet Haşim, Ahmet Hamdi Tanpınar, Cahit Sıtkı Tarancı gibi şairlerin etkisinde kalarak yazdığı birkaç şiirle başladı. Bir süre sonra acemice olan bu şiirlerin şiir olmadığına, gerçek şiirin bu kadar kolay yazılmaması gerektiğine karar verdi. Çünkü Ahmed Arif'e göre şiir, önce bir güzellik duygusudur. Bu güzellik duygusunu kurtarmak, onu anlatmak, onu yaratmak gereklidir.

1944-1948 yılları arasında İnkılapçı Gençlik ve Meydan dergilerinde yazdığı şiirlerle adını duyurmuştu. 1950'den sonra birçok şiiri çeşitli dergilerde yayımlandı. Ardından uzun bir süre siyasal baskılar nedeniyle şiirleri yayımlanamadı. 1968 yılında çıkan tek şiir kitabı 'Hasretinden Prangalar Eskittim' Türkiye'de en çok basılan ve okunan şiir kitaplarından oldu ve şaire haklı bir ün kazandırdı. Şiirleri Ahmet Kaya ve Cem Kaya tarafından şarkı halinde getirildi.

Ahmed Arif: Hasretin şairi

2 Haziran 1991'de...


İlk şiirlerini ortaya çıkardığı sıralarda Orhan Veli ve arkadaşlarının şiir anlayışının ön planda olduğu, diğer yandan Nazım Hikmet'in çizgisinden bir şiir geliştirdi Ahmed Arif. Birbirlerini izleyen kısa, vurucu dizelerin olduğu, yinelemelerin, şiirlerinde hem özü yansıtan bir ritimle, imgelerin güçlendirdiği bir şiir anlayışına sahip olan, şiirin derinlerine inerek büyük bir lirizm kaynağı olan Ahmed Arif, 2 Haziran 1991 yılında hayata gözlerini yumdu. Şimdi biz Ahmed Arif'i "Dayan kitap ile/ Dayan iş ile. Tırnak ile, diş ile/ Umut ile, sevda ile, düş ile/Dayan rüsva etme beni", "Bir ben uyumadım. Kaç leylim bahar, hasretinden prangalar eskittim." gibi birçok güzel dizeleriyle, şiirleriyle birlikte saygı ve sevgiyle anıyoruz.


Fazilet.Senol@milliyet.com.tr
twitter.com/SenolFazilet
instagram.com/SenolFazilet

Benzer İçerikler