Geri Dön
Ursula K. Le Guin: Dünyanın sınırlarını aşan bir yazar

Ursula K. Le Guin: Dünyanın sınırlarını aşan bir yazar

Bilimkurgu edebiyatının vazgeçilmezlerinden biri Ursula K. Le Guin... Farklı ve gerçek olan bir yaşamın nasıl yaşanması gerektiğini neredeyse her eserinde bize söyleyen ve içimizdeki özgürlüğe her fırsatta dokunmayı bilen usta yazar Ursula K. Le Guin'in hayatına gelin Molatik olalım...

Kurabiye Canavarı
Kurabiye Canavarı

İsmini Azize Ursula Günü'nden aldı

Ursula Kroeber Le Guin, ABD'nin Kaliforniya eyaletinde 1929 yılında Antropolog bir babayla (Alfred Kroeber) psikolog ve yazar bir annenin (Theodora Kroeber) kızı olarak dünyaya geldi. İsmini doğum tarihi olan Azize Ursula Günü'nden aldı. Ebeveynleri tarafından üç erkek kardeşi ile beraber kültürel çeşitlilik fikrinin hâkim olduğu bir ev ortamında yetiştirildi. Massachusetts-Radcliffe College’da lisans eğitimini tamamladıktan sonra Columbia Üniversitesi'ni bitirdi ve yüksek lisansını “Fransa ve İtalya’da Orta Çağ ve Rönesans Dönemi Edebiyatı” üzerine yaptı. 1951’de tarihçi Charles A. Le Guin ile evlendi.

Ursula K. Le Guin: Dünyanın sınırlarını aşan bir yazar

Bilim kurgu dünyasının iki büyük ödülü kazandı

Bilimkurgu türünde yazmaya 1960'lı yıllarda başladı. İlk öyküsü 1962’de yayınlandı. Pek çok üniversitede ders verdi, çeviri, derleme ve makaleleri yayınlandı. Le Guin, 1969'da yazmış olduğu "Karanlığın Sol Eli" adlı romanıyla bilim kurgu dünyasının iki büyük ödülü olan Hugo ve Nebula ödüllerini aldıktan sonra ün kazandı. Ayrıca, 1974'te yazmış olduğu ütopik bilimkurgu romanı Mülksüzler ile de 1975'de yine Hugo ve Nebula ödüllerini aldı.

Ursula K. Le Guin: Dünyanın sınırlarını aşan bir yazar

Farklı ekosistemler ve gezegen yaratma dehası, anarşist, çevreci ve feminist...

2002 yılında ise PEN malamud, Amerikan Ulusal Kitap ödüllerine layık görüldü. Yerdeniz Öyküleri Goro Miyazaki tarafından animeye uyarlandı ve usta yazar, Karanlığın Sol Eli ile okurlarına cinsiyet kavramının olmadığı bir toplumun yapısını sundu ve düşündürdü. Yazarın bir diğer büyük özelliği ise ekolojiyi çok iyi şekilde kullanması. Bu özelliği Hainish Cycle romanlarında ön plana çıktı. Le Guin kurguladığı farklı ekosistemleri ve gezegen yaratma dehası, anarşist, çevreci ve feminist yönü ile birçok insan tarafından severek okunan bir yazar ve bu sebeple LeGuin, teknolojik gelişmelerin değil, politika, toplumbilim ve psikolojinin öne çıktığı ve alternatif toplum biçimlerinin sorgulandığı bilimkurgu yaklaşımının en önemli temsilcilerinden olarak kabul ediliyor.

22 Ocak 2018 tarihinde ABD Oregon’da 88 yaşında hayatını kaybeden Ursula K. Le Guin, hayatı boyunca insanlığın kendiyle yüzleşmesini, daha güzel bir yaşamın mümkün olup olmayacağını ve tabii ki değişimin gücünü bizlere anlattı. İyi ki doğdun Ursula K. Le Guin...

“Ama yanıklardan dolayı ölen bir adamdan söz ediyordun. Bense ruhsal acıdan söz ediyorum! İnsanların yeteneklerinin, çalışmalarının, yaşamlarının boşa gittiğini görmelerinden. Akıllıların aptallara boyun eğmelerinden. Güçlülük ve cesaretin kıskançlık, güç hırsı ve değişme korkusu tarafından boğulduğunu görmelerinden. Değişme özgürlüktür, değişme yaşamdır.” Mülksüzler (S.145)

Benzer İçerikler