Umberto Eco: Bir medeniyet yazarı
Umberto Eco, her ne kadar 'Gülün Adı' ve 'Foucault Sarkacı' gibi romanlarıyla bilinse de, kendisi sanat ve tarih araştırmaları konusunda da çağa damga vurmuş en önemli entelektüellerden biri. Ortaçağ ve Avrupa tarihinin yanı sıra resim sanatı konusunda kaleme aldığı yapıtları için, yüzlerce yıl sonra doğan gençler bile ona müteşekkir olacak.
5 Ocak 1932’de Cenova’nın kuzeyinde Alessadria (İskenderiye) kasabasında doğan İtalyan bilim insanı, tarihçi ve edebiyatçı Umberto Eco, 19 Şubat 2016’da aramızdan ayrıldı. 'Gülün Adı', 'Foucault Sarkacı', 'Prag Mezarlığı' gibi çok beğenilen ve artık rahatlıkla çağa damgasını vurduğunu söyleyebileceğimiz romanlar kaleme alan Umberto Eco, gelmiş geçmiş en önemli entelektüellerinden biri olarak tarihteki yerini aldı.
Birkaç kez yolu İstanbul’a da düşen, gelmişken de şehrin kenar mahallelerine kadar her yeri karış karış gezen Umberto Eco, bizim de içinde bulunduğumuz bir coğrafya olan Akdeniz üzerine de önemli çalışmalara imza attı. Merkezinde Ortaçağ’ın olduğu ama tüm tarihi süreçleri ve Akdeniz’in genelini konu edinen çalışmalar yapan Umberto Eco, 'Avrupa’yı Kurmak' serisi için de dil üzerine bir araştırma kitabı yazmıştı.
Umberto Eco ve Orhan Pamuk, 2013 yılında Boğaziçi Üniversitesi '150. Yıl Etkinlikleri' çerçevesinde birlikte bir söyleşi gerçekleştirmişlerdi.
Bu seri Avrupa Birliği, fikrinin hem kıtaya yerleşmesi hem de özümsenmesi için Avrupa genelindeki pek çok entelektüelin farklı konularda yazdığı kitaplardan oluşuyordu. Eco’nun kaleme aldığı 'Avrupa Kültüründe Kusursuz Dil Arayışı' ve Jacques Le Goff’un 'Avrupa’nın Doğuşu', Hagen Schulze’nin 'Avrupa’da Ulus ve Devlet' ve Peter Burke’ün 'Avrupa’da Rönesans' gibi çok önemli çalışmaları içeren bu seri Türkçeye de çevrilmiş durumda fakat ulaşmak için biraz sahaf gezmeniz gerekebilir.
Umberto Eco ve çağımız için önemine geri dönecek olursak... Alfa Kitap tarafından Türkçeye kazandırılan 4 ciltik Ortaçağ serisi, 'Antik Yunan' ve 'Antik Yakınçağ' ile devam etti. Gelecek kuşaklara miras olarak bırakabileceğiniz bu değerli serinin de baş editörü olan Umberto Eco, sanat tarihi konusunda önemli çalışmalara imza atmıştı.
Doğan Kitap tarafından yayımlanan 'Güzelliğin Tarihi' ve 'Çirkinliğin Tarihi' adlı kitapları, aslında resim ve estetik tarihi özeti gibi okunabilir. Can Yayınları tarafından Türkçesi basılan romanlarını da elbette es geçmememiz gerekiyor.
Bu büyük entelektüelin eserleri kuşkusuz çağlar boyu canlılığını koruyacak ve başvuru kaynağı olarak hem evlerde hem de kütüphanelerde yerini koruyacak. İyi ki bu dünyadan böyle büyük bir isim geçmiş…