Geri Dön
Timur Selçuk: Sanat dünyasının duayen ismi...

Timur Selçuk: Sanat dünyasının duayen ismi...

Sanat dünyasının duayen isimlerinden Timur Selçuk, hayatını kaybetti. Sanat yaşamı boyunca sayısız esere imza atan ve Türkiye’de yetişmiş çok önemli bir değer olan Timur Selçuk’un hayatına gelin Molatik olalım...

Kurabiye Canavarı
Kurabiye Canavarı

Ünlü şairlerin şiirlerini besteledi...

Haberin Devamı

Timur Selçuk, Türk sanat müziği bestecisi Münir Nurettin Selçuk'un oğludur. Beş yaşında piyano çalmaya başlamış, yedi yaşında ilk konserini vermiştir. Galatasaray Lisesi mezunudur. Aynı zamanda İstanbul Belediye Konservatuvarı piyano bölümüne de devam etmiştir. Paris'teki École Normale de Musique de Paris'te bestecilik ve orkestra yönetimi bölümünden mezun olduktan sonra 1975'te Türkiye'ye dönmüştür. "Ayrılanlar İçin", "Sen Nerdesin", "Beyaz Güvercin" ya da "İspanyol Meyhanesi" gibi parçaları bu dönemimin şarkılarıdır. Ümit Yaşar Oğuzcan, Orhan Veli, Attilâ İlhan ve Nâzım Hikmet'in şiirlerinden bestelediği şarkıları seslendirmiş, 1976'da İstanbul Oda Orkestrası'nı ve kendi öğrencilerini yetiştirdiği Çağdaş Müzik Merkezi'ni kurmuştur.

Haberin Devamı

Milliyet

1998 yılında Devlet Sanatçısı unvanını aldı

Ankara Sanat Tiyatrosu'nda 10 yıl çalışmış, Bilgesu Erenus'un "Nereye Payidar" oyunu için besteler yapmış, Uğur Mumcu'nun Sakıncalı Piyade'sinin müziklerini yapmış, ayrıca "804 İşçi", "Ferhat ile Şirin", "Şeyh Bedrettin Destanı", "Tak-Tik", "Küçük Adam Ne Oldu Sana", Rumuz Goncagül ve "Galilei-Galileo" adlı oyunların müziklerini yapmıştır. "Sarıpınar 1914", "Üç İstanbul", "Cahide", "Hakkari'de Bir Mevsim" gibi filmlere de fon müziği bestelemiştir. 1998 yılında Kültür Bakanlığı'nca verilen Devlet Sanatçısı unvanını almıştır.

Milliyet

Önemli olan bıraktığı miras...

Timur Selçuk, daha önce verdiği bir röportajda "Ben namaz kılan, Kuran okuyan bir sosyalistim” diye bir açıklamada bulunmuştu ve bu açıklaması tepki çekmişti. Yakın zaman önce verdiği başka bir röportajda ‘Pişman oldunuz mu bu açıklamanızdan?" sorusu üzerine "Asla! Yine aynı şeyi söylerim. Sol dünya görüşüne sahip ve inançlı bir insanım. Ben yalnız Allah'a secde ederim. Ve namazda hep 'Allah'ım bana sahip çık, yanlışlarımı ve eksiklerimi göster' diye dua ediyorum" demişti.

Yani bu açıklamaların Timur Selçuk’un ölümünün ardından yeniden gündem olması rahatsız edici. Evet, bundan kaçamayız, bu tarz açıklamalar bir şekilde gündem olur fakat duayen bir isimden bahsediyoruz. Önemli olan onun sanatçı kişiliğinin bıraktığı miras olmalı. En azından ben böyle düşünüyorum.

Benzer İçerikler