Neil deGrasse Tyson: Cosmos belgeselinin sunucusu ünlü astrofizikçi
Neil deGrasse Tyson, Cosmos belgeselinin sunucusu olan dünyaca ünlü bir astrofizikçi. Gelin Neil deGrasse Tyson'ın hayatına ve yaptığı çalışmalara Molatik olalım...
Zaman geçtikçe astronomiye ilgisini arttı
Neil deGrasse Tyson 5 Ekim 1958’de New York’da doğdu. Bronx Bilim Lisesi’ne kaydolmadan önce New York’taki birçok devlet okulunda eğitim gören Neil deGrasse Tyson, meraklı bir çocuktu. Küçük yaşlardan beri astronomiye büyük bir ilgi duyan Tyson, 1976’da liseden mezun oldu. Zaman geçtikçe astronomiye ilgisini arttı ve konuyla ilgili bulabildiği her şeyi okuyan Neil deGrasse Tyson, 1980 yılında Harvard Üniversitesi Fizik bölümünden mezun oldu.
Uluslararası toplantılara katıldı
1986’da Maryland Üniversitesi’nde astronomide öğretim üyesi olarak göreve başlayan Neil deGrasse Tyson, 1987 yılına kadar orada kaldı ve ertesi yıl Columbia Üniversitesi’ne kabul edildi. Neil deGrasse Tyson’ın Columbia Üniversitesi’ndeki danışmanı, NASA ve ARCS vakfından doktora araştırmalarını desteklemek için kendisine yardım eden Profesör R. Michael Rich’ti. Fon yardımı ile İtalya, İsviçre, Şili ve Güney Afrika’daki uluslararası toplantılara katıldı.
Evreni anlayabilmemizde kilit bir rol oynuyor...
ABD Başkanı George Bush, 2001 yılında ABD Havacılık ve Uzay Sanayi’nin geleceğini incelemek üzere 12 komisyon üyesinden birinin Neil deGrasse Tyson olmasını istedi ve Neil deGrasse Tyson diğer üyelerle birlikte çalışarak 2002’de raporun yayınlanmasında kilit rol oynadı Başkan Bush, 2004 yılında Amerika Birleşik Devletleri Uzay Araştırmaları Politikasının Uygulanmasına ilişkin 9 üyeli bir komitede görev yapmak üzere Neil deGrasse Tyson’ı bir kez daha görevlendirdi ve birkaç yıl sonra, Danışma Konseyinde görev almak üzere NASA başkanı tarafından atandı.
Cosmos belgeselinde sunuculuk yapan ve günümüzde Amerikan Doğal Tarih Müzesi’nde astrofizik bölümünde araştırma görevlisi olan Neil deGrasse Tyson, çalışmalarıyla evreni anlayabilme ve anlamlandırabilmemizde kilit bir rol oynuyor.