Geri Dön
Jules Verne: Bilimkurgunun babası

Jules Verne: Bilimkurgunun babası

Jules Verne, dünya edebiyatında bir dönüm noktası yaratan ve bilimkurgunun edebiyata girmesini sağlayan bir yazar. Gelin Fransız yazar Jules Verne'in hayatına ve edebiyata kazandırdıklarına Molatik olalım...

Fazilet Şenol
Fazilet Şenol

Çocukluğunda da hayalperestti...

Haberin Devamı


Jules Gabriel Verne 1828 yılında Fransa’nın Nantes kasabasında doğdu. Ailesinin çiftliğinde çocukluğunu geçirmiş olan Jules Verne’nin babası avukat annesi de çok katı kurallı bir İskoç’tu. Çocukluk yıllarından itibaren oldukça geniş bir hayal gücüne sahip olan Jules Verne kardeşi ile birlikte macera oyunları oynardı. Yazdığı bilim kurgu kitapların bu maceraları görmek mümkündü.

Milliyet


Bilimkurgunun edebiyata girmesini sağladı...


9 yaşında kardeşi ile birlikte okula yazıldı ve yazmaya olan ilgisi yaşlarında başlamış oldu. Lise bittikten sonra çalışmak için Paris’e gitti. Aile mesleği olan avukatlık için eğitim almaya başladı fakat okuldaki eğitiminden ziyade yazı yazmaya adadı kendini. 1948 yılında Paris’te yayınlanan bir dergide 'Dünyanın Merkezine Seyahat' isimli hikâyesini parça parça yayınlamaya başladı. Bu dönemlerde 'Yirminci Yüzyılda Paris' yazısını da yazıyordu. Fakat Jules Verne öldükten sonra 1994 yılında bu kitabı basılı hale getirildi.

Haberin Devamı


Jules Verne yazdıklarıyla dünya edebiyatında büyük bir dönüm noktası oldu. Hatta ve hatta bilimkurgunun edebiyata girmesini Jules Verne sağlamıştır. En popüler eserleri olan 'Seksen Günde Devr-i Alem', 'Denizler Altında 20.000 Fersah' ve 'Aya Yolculuk' gibi dünya çapında popüler kitapları yazdı. Hareketli yazı hayatına girince eğitimi geri planda kaldı ve bu durumu babası öğrendi. Bundan sonra maddi desteğini kesti. Verne bir borsa tellalı ile birlikte çalışmaya başladı. Bu dönemde Viktor Hugo, Alexandre Dumas gibi isimlerle tanıştı ve edebiyat hakkında tavsiyeler aldı.

Milliyet

Siyasete atıldı


Jules Verne’in yazıları yayıncılar tarafından reddediliyorken Hetzel yazarın dehasını görmüştü. 'Balonla Beş Hafta' hikâyesini çok fantastik buldu ve 1863 yılında yayınladı. Daha sonra Jules Verne’yi üne kavuşturacak olan 'Dünyanın Merkezine Yolculuk', 'Aya Yolculuk', 'Denizler Altında Yirmi Bin Fersah' ve 'Seksen Günde Devr-i Âlem' kitaplarını da Hetzelin maddi desteği ile bastırdı. Kitaplarındaki maceraları daha iyi yaşatabilmek adına küçük bir tekne ile Avrupa’da gezmeye başladı. Evine döndüğünde hiçbir şey eskisi gibi değildi.

Haberin Devamı

Yayıncı ve arkadaşı olan Hetzel’in ve annesinin ölümünden sonra karamsar bir döneme girdi ve siyasete atılmayı istedi. Amienes milletvekili oldu ve bu görevini 15 yıl devam ettirdi. Diyabet (şeker) hastası olan Jules Verne 1905 yılında bize arkasında uçsuz bucaksız bir hayal gücü bırakarak hayatını kaybetti.

Fazilet.Senol@milliyet.com.tr
twitter.com/SenolFazilet
instagram.com/SenolFazilet

Benzer İçerikler