Geri Dön
Ivan Turgenyev: Kalemini gerçeğe yönlendiren yazar

Ivan Turgenyev: Kalemini gerçeğe yönlendiren yazar

Rus edebiyatı denilince akla gelen ilk isimlerden biri de elbette Ivan Turgenyev... Özellikle başyapıtı olarak kabul edilen 'Babalar ve Oğullar' adlı eseriyle çok farklı tartışma alanı yaratan ve yazmış olduğu diğer eserlerle de çok değerli bir okur kitlesine sahip olan Turgenyev'in yaşamına gelin Molatik olalım...

Kurabiye Canavarı
Kurabiye Canavarı

Annesinin tavrı onu her anlamda etkiledi

Rus edebiyatında büyük bir yere sahip olan İvan Sergeyeviç Turgenyev, 9 Kasım 1918’de Orel’de dünyaya geldi. Rus İmparatorluğu’nun hâkim olduğu o günlerde Turgenyev’in babası bir süvari albayıydı. Annesi ise oldukça varlıklı bir aileden gelmekteydi. Hatta Turgenyev’in annesi o yıllarda toprak kölelerini kırbaçlattıracak kadar sert acımasız bir yapıya sahipti. İlerleyen yıllarda annesinin köleleri bu şekilde cezalandırması Turgenyev’in hem edebi kişiliğinin oluşmasını hem de politik görüşlerinin temelini etkileyecekti.

Ivan Turgenyev: Kalemini gerçeğe yönlendiren yazar

Vassarion Belinski ile tanışması çevresini değiştirdi

Turgenyev, henüz çok küçük yaşta olmasına rağmen özel eğitimler neticesinde İngilizce, Fransızca ve Almaca öğrendi. Yine üniversiteye kadar çeşitli özel okullarda eğitim alan Turgenyev, Moskova ve Petersburg’da felsefe eğitimi aldı. Ardından Almanya’ya giderek Berlin Üniversitesi’nde çalışmalar yapmaya başlayan Turgenyev, dört yıl süreyle burada Yunanca ve Latince öğrendi. Bunun yanı sıra tarih ve klasik filoloji alanında çalışmalar yaparak kendini büyük oranda geliştirdi. Daha sonra Rusya’ya döndü ve burada daha önce eğitim aldığı Petersburg Üniversitesi’nin profesörlük sınavını kazanarak profesör unvanını kazandı. 1842 yılında Rus edebiyat eleştirmeni Vassarion Belinski ile tanıştı. Bu tanışmanın ardından Turgenyev, farklı ve aradığı bir çevrenin içine girmiş oldu. O yıllarda Rusya’da oldukça egemen bir sistem olan toprak köleliğine karşı duran bir çevrenin içine giren Turgenyev, bu yıldan itibaren kalemini ciddi olarak gerçekliğe yönlendirmeye çalıştı.

Ivan Turgenyev: Kalemini gerçeğe yönlendiren yazar

Gogol'un ölümü üzerine yazdığı yazı nedeniyle hapis yattı

Realist akım ile yazmaya başlayan Turgenyev, bu akımı benimseyerek “Bir “Avcının Notları”” adlı öykü kitabını yazdı. Turgenyev’in adının duyulmasını sağlayan bu eserinde toprak köleliği, köylerin durumu ve toprak ağalığı gibi önemli konuların işlendiği öyküler bulunmaktadır. Turgenyev, Realizmi Gogol ve Puşkin’den öğrendi. Onların izinden giden Turgenyev, 4 Mart 1852 tarihinde Gogol’un ölümü üzerine bir yazı yazdı ancak yazı nedeniyle tutuklanarak cezaevine yollanan Turgenyev, bir yıl hapis yattı. Hapis cezası biten Turgenyev, bir yıl da polis gözetiminde yaşadıktan sonra 1862 yılında “Babalar ve Oğullar” dünyaca ünlü romanı yayımladı. Roman nihilizmin yani hiççilik kavramının ilk romanı olarak kabul edildi ve nihilizmin etkisi ile roman eleştirmenler tarafından çeşitli saldırıların odağı haline geldi. İlerleyen yıllarda hastalanan Turgenyev, 3 Eylül 1883 tarihinde Paris’te hayatını kaybetti.

Benzer İçerikler