Hüseyin Rahmi Gürpınar: Türkçeye 'şık' kelimesini kazandıran yazar
Hüseyin Rahmi Gürpınar, Türk edebiyatına kök salmış ve birçok roman kazandırmış olan kıymetli bir isim. Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın Türk edebiyatına kazandırdıklarına ve hayatına Molatik olalım...
Üç yaşındayken annesini kaybetti
Hüseyin Rahmi Gürpınar 19 Ağustos 1864 yılında İstanbul'da doğdu. Henüz daha üç yaşındayken annesini kaybetti. Annesinin kaybı üzerine babasının yanında Girit'e gönderilse de babasının tekrardan evlenmesi üzerine tekra İstanbul'a döndü. Özel dersler alarak Fransızca öğrendi.
On iki yaşında yazmaya başladı...
Henüz daha çok küçük yaşlarda yazmaya hevesliymiş Gürpınar. On iki yaşındayken yazdığı 'Gülbahar' isimli bir oyunu yangında kül olmuş. Bu yazma hevesi Hüseyin Rahmi Gürpınar'a 'Şık' romanını yazmaya kadar götürmüş. Türk edebiyatına kazandırdığı bu romanla birlikte şık kelimesini Türk diline kazandıran isimdir Hüseyin Rahmi Gürpınar. 'Şık' romanı ile tanınan yazar, 1887 yılında Tercüman-ı Hakikat gazetesinin yazarları arasına katıldı. Ardından İkdam ve Sabah gazetelerinde mütercim ve yazar olarak çalıştı. Bir müddet devlet memurluğu da yapan Hüseyin Rahmi Gürpınar 1908'den sonra hayatını daha çok küçük yaşlarda hevesli olduğu yazı işiyle, kalemiyle kazanmaya başladı.
Mahkemelere verildi...
Yayınladığı bazı dergi ve yazılar yüzünden mahkemeye de verildi Hüseyin Rahmi Gürpınar. Ahmet Rasim'le çıkarmış olduğu 'Boş Boğaz' adlı mizah dergisi sebebiyle mahkemeye verilmiş beraat etse de dergi yine kapatılmış. Cumhuriyet döneminde kaleme aldığı 'Ben Deli Miyim' adlı yazısı yüzünden de mahkemeye verilmiş sonra yine beraat etmiş Hüseyin Rahmi Gürpınar. Ömrünü yazarak geçirmiş, Türk edebiyatına çokça katkısı olan Hüseyin Rahmi Gürpınar 8 Mart 1944'te Heybeliada'daki evinde zatürreden dolayı hayatını kaybetti.