Geri Dön
Guglielmo Marconi: Telsiz telgraf ve radyonun mucidi

Guglielmo Marconi: Telsiz telgraf ve radyonun mucidi

Guglielmo Marconi icatlarıyla belki de bugünün geleceğinde önemli bir paya sahip bir isim. Guglielmo Marconi'nin hayatına gelin Molatik olalım...

Kurabiye Canavarı
Kurabiye Canavarı

Radyo dalgaları üzerinde çalışmalar yaptı

Telsiz telgrafı icat eden ve radyonun mucidi olarak bilinen Guglielmo Marconi, 25 Nisan 1874 yılında İtalya’nın Bologna kentinde dünyaya geldi. Varlıklı bir ailenin çocuğu olan Marconi, genç yaşlarda elektrik ve fizikle ilgilenmeye başladı.

İtalya’da bulunan Bologna Üniversitesi’ni bitirdi ve daha sonra eğitimini İngiltere’de sürdürdü. Bu dönemde ise günümüzde radyo dalgası olarak ifade edilen "Hertz Dalgaları", bilim adamı Heinrich Hertz tarafından bulunmuştu. Guglielmo Marconi de bu konuyla ilgilendi ve radyo dalgaları üzerinde çalışmaya başladı. Amacı, telsiz telgrafı icat etmekti.

Guglielmo Marconi: Telsiz telgraf ve radyonun mucidi

Dünyanın ilk kablosuz iletişimi...

Guglielmo Marconi, çalışmalarının sonucunda, radyo dalgalarını uzak mesafelere gönderebilmeyi başardı ve ortaya çıkardığı bu yeniliğin ticari ve askeri anlamda kullanılabileceğini düşündü ve bu yüzden İtalya Posta ve Telgraf Bakanlığı’ndan yardım istedi. Beklediği ilgiyi göremeyen Marconi, 1896 yılında İngiltere’ye geçti. Burada İngiliz hükümetinde aldığı destek sonucunda 13 Mayıs 1897 tarihinde dünyanın ilk kablosuz iletişimini sağladı.

Guglielmo Marconi: Telsiz telgraf ve radyonun mucidi

Tarihteki ilk radyo sinyali…

1901 yılında okyanus ötesine sinyal göndermenin yollarını aramaya başlayan Guglielmo Marconi, İngiltere’nin Conwall bölgesi ile Kanada’nın Newfoundland bölgesi arasında kablosuz sinyal göndermeyi başardı. Çalışmalarına devam eden Guglielmo Marconi, 17 Aralık 1902’de ise Kuzey Amerika’dan Atlantik’in diğer yakasına sinyal gönderdi. Bu sinyal, tarihteki ilk radyo sinyali olarak biliniyor.

Guglielmo Marconi: Telsiz telgraf ve radyonun mucidi

Radyo telefon düzeneği ile ilgili ilk araştırmalar…

1909 senesinde Nobel Fizik Ödülü’nü alan Guglielmo Marconi, 1912 senesinde kaza geçirdi ve bir gözünü kaybetti. 1921 yılına kadar çeşitli deneyler ve çalışmalarına devam eden ve aynı yıl "Elettra" ismini verdiği bir yatta kendi laboratuvarını oluşturan Marconi, 1932 yılında radyo telefon düzeneği ile ilgili ilk araştırmaları yaptı.

Hayatı boyunca durmadan çalışan ve hedeflerinden bir an olsun vazgeçmeyen Guglielmo Marconi, 20 Haziran 1937’de kalp krizi geçirdi ve bunun sonucunca 63 yaşında hayatını kaybetti. Birçok ödül ve madalya sahibi olan Guglielmo Marconi, aslında insanlığa bıraktıklarıyla bizleri ödüllendirdi.

Benzer İçerikler