Geri Dön
Gogol: 'Palto'sundan koca bir edebiyat çıkaran yazar

Gogol: 'Palto'sundan koca bir edebiyat çıkaran yazar

Nikolay Vasilyeviç Gogol, Rus edebiyatını derinden sarsmış, yaşadığı dönemde ve sonrasında birçok yazarı etkilemiş bir yazar. 'Palto'sundan birçok yazar çıkarmış olan Gogol'un hayatına ve edebiyatına Molatik oluyoruz...

Fazilet Şenol
Fazilet Şenol

Edebiyata lisede merak saldı

Haberin Devamı

Nikolay Vasilyeviç Gogol 1809 yılında Ukrayna'da doğdu. Daha on yaşındayken babasını kaybetti. Edebiyata liseye devam ettiği yıllarda merak saldı. Devlet memuru olmak için Petersburg'a gitti ve orada devlet dairesinde işe başladı. Bu dönemde de ilk şiiri 'Hans Küshelgarten'i yazmış ve belirli mecralarda yayımlatmıştı. 1834-1835 yıllarında Petersburg Üniversitesi'nde doçentlik yaptı. Bu yıllardan sonra artık memurluğu bırakıp kendini tamamen yazarlığa verdi. 'Revizor' adlı Rus bürokrasini alaya alan bir komedi yayınladı. Oyunu çok sevilse de Petersburg'gun bürokrat kesminin tepkisini topladı. Tam Gogol daha da yazacak daha güzel şeyler ortaya koyacağı vakitte, en verimli döneminde bunalıma girdi ve ülkesinden ayrıldı.

Haberin Devamı

Milliyet

'Ölü Canlar'ı yakmak zorunda kaldı


İtalya, Fransa ve İsviçre'ye gitti ama 1848'de tekrardan ülkesine döndü. 1842'de tamamladığı 'Ölü Canlar' adlı kitabı Rusya'yı çökmüş ve çürümüş olarak kaleme aldığı için yoğun eleştiriler aldı. Bu eleştrileri geçersiz kılmak için ikinci bölümü kaleme almak istedi ama beğenmediği için taslakları yaktı. Hayatı boyunca ruhsal sıkıntılarla uğraşmış, hep bir arayışta olan Gogol, Kudüs'te hacı oldu. Ülkesine döndükten sonra sığındığı dinsel ortam ve gerici din adamlarının baskıları sebebiyle yeni baştan yazdığı 'Ölü Canlar'ın' ikinci cildini bir kez daha yakmak zorunda kaldı.1831'de Puşkin'le tanıştı Gogol. Puşkin'le tanışmasıyla birlikte neşeli ve alaycı tavrından uzaklaşıp tamamen yergi türünde eserler verdi. Puşkin'in ölümünden sonra iyice ünlenen Gogol, ünlülüğün getirdiği ilgiden dolayı toplumu değiştirmek ve insanlara yön göstermek gibi misyonlar edindi. Her ne kadar bu misyonları edinmeye çalıştıysa da yazarlıktan pek bir kazanç sağlayamadı.

Milliyet

Henüz daha 43 yaşındayken...


Geçimini sağlamak için özel öğretmenlik yaptı. Yaşamının son döneminde yazdığı yazılar yüzünden bütün arkadaşları ona sırtını döndü. Çeşitli ruh hastalıklarıyla mücadele etti ömrü boyunca Gogol. Belki de mutsuz ve yalnız bir insan olarak yaşadı. En sonunda bütün bu zorluklara dayanamayan Nikolay Vaslilyeviç Gogol, yaşadığı depresyon sonucu yemek yemedi ve 4 Mart 1852 yılında henüz daha 43 yaşındayken hayata veda etti.

Haberin Devamı

senolfazilet@hotmail.com

twitter.com/SenolFazilet

Benzer İçerikler