Anne Frank: Günlüğüyle karanlık yıllara ışık tutan kız
Korkunç Nazi dönemine yakınen tanık olmuş, tanık olduklarını da 'Hatıra Defteri'ne toplayarak o karanlık dönemlerde yaşadıklarıyla bugüne ışık tutmuş sembolik bir isim Anne Frank... Bizler Anne Frank'in ölüm yıl dönümünde yaşadığı karanlık anılara ve hayatına Molatik oluyoruz.
Yahudilere zorunlu kısıtlamalar getirildi
Anne Frank 12 Haziran 1929 yılında Almanya Frankurt'da Edith ve Otto'nun kızları olarak dünyaya geldi. Ailesi ona Annelies Marie Frank ismini verdi. Frankurt'ta bir apartman dairesinde yaşıyorlardı. Babası Otto bir banka çalışanıydı. Babasının işleri kötüye gidiyordu daha kötü olaylar ise yoldaydı. Naziler 1933 yılında iktidara geldiğinde Otto iş bağlantılarının olduğu Hollanda Amsterdam şehrine gitmenin yollarını arıyordu. Önce babası arkasından ailesi gitti. Fakat Hitler'in Hollanda'ya girmesi ile birlikte burada da yaşayan Yahudilere zorunlu kısıtlamalar getirildi.
İki yılın her gününü...
Anne Frank ablası Margot ile birlikte sadece Yahudilerin eğitim aldığı bir okula kaydoldu. Öğretmenleri de kendileri gibi Kaçak Yahudiydi. Anne burada Nanette ile karşılaştı. Bu küçük kız Anne'nin hem sıra arkadaşı hemde en yakın arkadaşı oldu. Bu okuldaki her çocuk ikinci sınıf insan olduğunun farkındaydı. Yaşam gittikçe zorlaşıyordu. Anne Frank küçük yaşına rağmen kocaman yüreği ve gözleri ile etrafındaki her şeye yetişkin sakinliğinde bir teslimiyet ve kabulleniş yaşıyordu. Yahudilerin kendi işini kurması yasaktı bu nedenle babası Otto işinin başına en yakın arkadaşını getirdi.
Hitlerin önderliğinde kurulan SS yani Koruma imi merkezinde ablası Margot'a 1942 yılında bir celp geldi. SS merkezine çağrılıyordu. Ablası burada Yahudi olarak işaretlenmişti. Aile İsviçre'ye kaçtıklarını anlatan bir mektup bırakarak aslında hiçte uzak olmayan Otto'nu Prinsengrach'taki ofisinin gizli bölmesinde saklanmaya başladılar. Ailenin dış dünya ile bağlantısını Otto'nun sekreteri Miep Gies sağlıyordu. Anne Frank yazmaya bu küçük yaşam alanında başladı. 13. yaş gününde ona hediye edilen ajandayı bir günlük olarak tutmaya başlamıştı. Anne Frank ve ailesinin hapis hayatı iki yıl sürecekti. İki yılın her gününü yazdı Anne gizli oda diye bahsettiği yer 263 numaralı apartmanın çatı katıydı. Saklandıkları süre boyunca yaşadıkları her şeyi yazdı.
Yaşamı günlüğüyle hayat buldu
Anne Frank'ın her çocuk gibi bir çok hayali vardı. Yaşadığı her şey günlüğünde yazılıydı ve bu bir kitap haline getirilecekti. Ailesine kavuşma umudunu hiç bir zaman kaybetmedi Anne. Tifüse yakalandı ve savaşın bitmesine 2 ay kala Şubat 1945 yılında Anne Frank yaşama veda etti. Anne Frank'ın veda ettiği yaşam günlüğüyle hayat buldu. Annesi günlüğü bulmuş ve 1947 yılında 'Anne Frank'ın Hatıra Defteri' ismi ile kitap haline getirmişti. Acının kaleme döküldüğü bu kitap 30 milyondan fazla satılarak 67 dile çevrildi.
Fazilet.Senol@milliyet.com.tr
twitter.com/SenolFazilet
instagram.com/SenolFazilet