Geri Dön
Adalet Ağaoğlu: 'Sonsuzluk olmak istiyorum'

Adalet Ağaoğlu: 'Sonsuzluk olmak istiyorum'

Türk edebiyatının usta yazarı Adalet Ağaoğlu, eserleriyle unutulmaz bir isim... Adalet Ağaoğlu, hayatı boyunca birçok konuda bizlere çok güzel hisler kattı. Gelin Adalet Ağaoğlu'nun yaşamına Molatik olalım...

Kurabiye Canavarı
Kurabiye Canavarı

Fransız Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu

Haberin Devamı

Adalet Ağaoğlu, 13 Ekim 1929 tarihinde Ankara'da doğdu. Dört çocuklu bir ailenin ikinci çocuğu ve tek kızı olan Ağaoğlu, ilkokulu Nallıhan’da okuduktan sonra 1938 yılında ailesiyle Ankara’ya taşındı. Ortaokul ve liseyi Ankara Kız Lisesi’nde tamamladıktan sonra 1950 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nin Fransız Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu.

Milliyet

1970′den bu yana yazarlıktan başka bir işle uğraşmadı

Yazarlığa ilk defa 1946 yılında Ulus gazetesinde tiyatro eleştirileri yayımlayarak başladı ve 1948-50 arasında Kaynak Dergisi’nde şiirleri yayımlandı. Açılan bir sınavla Ankara Radyosu’na giren Adalet Ağaoğlu, 1951-1970 yılları arasında Ankara Radyosu’nda ve kuruluşundan sonra TRT’de çeşitli görevlerde bulundu. Kurumun özerkliğine el konulması gerekçesiyle TRT Radyo Dairesi Başkanlığı’ndan istifa etti ve 1970′den bu yana yazarlıktan başka bir işle uğraşmadı.

Haberin Devamı

Milliyet

Eserleri, yoğun tartışmalara konu oldu

Ankara’nın ilk özel tiyatrosu olan Meydan Sahnesi'nin kurucuları arasında yer alan Adalet Ağaoğlu, aynı zamanda Meydan Sahne Dergisi’ni çıkardı. 1953 yılında ise tiyatro konusunda bilgisini arttırmak üzere Paris‘e gitti. 1953 yılında yazdığı Bir Piyes Yazalım tiyatro oyunu 1953′te Ankara’da sahnelendi. Üst üste yazdığı oyunlarla altmışlı ve yetmişli yılların önde gelen oyun yazarlarından oldu.

İlk romanı Ölmeye Yatmak ise 1973 yılında yayımlandı. Bu ilk romanından itibaren tüm eserleri, yoğun tartışmalara konu oldu. Ölmeye Yatmak, daha sonra yazdığı Bir Düğün Gecesi ve Hayır adlı romanlarla bir üçleme oluşturdu ve birçok ödül kazandı.

Milliyet

'Eğer bir sonsuzluk varsa sonsuzluk olmak istiyorum'

Şiirlere ve edebiyata olan ilgisi lise çağlarında başlayan ve hayatı boyunca edebiyatın içinde kalmayı tercih eden ve daima üreten Adalet Ağaoğlu, bugün aramızdan ayrıldı. ‘Eğer bir sonsuzluk varsa sonsuzluk olmak istiyorum’ demişti yine kendisi. Bugün Adalet Ağaoğlu’nun sonsuz olduğu gündür. Öyle ki birçok sanatçı ve edebiyatçı gibi Adalet Ağaoğlu da her zaman aklımızın en güzel yerinde olacak.

Benzer İçerikler