Teoman 'Gecenin Sonuna Yolculuk'la gecenin en dibinde!
"Müziği bıraktım" tadındaki açıklamalarıyla her daim şaşırtan, ilgi uyandıran Teoman, sessiz sedasız yepyeni bir albümle karşımıza çıktı. 'Gecenin Sonuna Yolculuk' adını taşıyan albümde Teoman 'gece' konseptinin hakkını veriyor, hepimizi en 'dip nokta'ya davet ediyor...
Dipte, sonda, hatta belki de -haklı olarak- depresyonda!
Albüm dinlemeyi özlediğimiz bugünlerde imdadımıza Teoman yetişmiş, bizi 'single bıkkınlığı'ndan çıkartacak konsept bir albümle karşımıza çıkmış. İsmini, Fransız yazar Louis-Ferdinand Celine'in 'Gecenin Sonuna Yolculuk' kitabından alan 'Gecenin Sonuna Yolculuk' adı üstünde bir konsept albüm. Buram buram 'gece' var bu albümde. Teoman'ın sesi karanlık ve yorgun. Koyu, ağrılı, sızılı, sessiz bir isyan diyebiliriz bu albüm için. Öfkesi de bol ama öfkesini cam fanus içinde tutmayı başarabilmiş müzisyen. Teoman en şahsi, en sanatsal albümlerinden birine imza atmış 'Gecenin Sonuna Yolculuk'la. Her daim edebiyattan beslenen Teoman yine akılda kalan sözlerle imzasını ortaya koymuş. Teoman bu albümle 'gece'nin en dibinde, en sonunda, hatta belki -birçoğumuz gibi haklı olarak- depresyonunda!
'Gece' konseptinin hakkını veren şarkılar
7 şarkıdan oluşan albümün incileri ilk iki sırada yer alıyor. Albüme ismini veren 'Gecenin Sonuna Yolculuk' şu anda dijitalde en çok dinlenen şarkılar arasında. Teoman'ın -eski tabirle- 'A1' dediğimiz, albümlerin ilk sırasında yer alan şarkılarına özel bir önem verdiğini düşünenlerdenim. Bu gelenek bozulmamış. 'Gecenin Sonuna Yolculuk' bizlere bir kitap okuyormuş hissi veren, albümü sırtlayan, dinledikçe daha da çok sevilen bir şarkı. İkinci sıradaki 'Efendi Ve Kölesi' ise özellikle nakaratıyla akılda kalmayı başarıyor. Albümdeki diğer şarkılar ise 'gece' konseptini tamamlayan, tek başına olmasalar dahi bir araya geldiklerinde bir bütünü oluşturan şarkılar.
Bir 'Çoban Yıldızı' yok bu albümde
Peki 'Gecenin Sonuna Yolculuk' Teoman'ın en iyi albümü mü? Bence değil. Ticari öğelerinin güçlü olmamasıyla alakalı bir durum değil bu 'en iyi' olmama hali. Albümün en büyük eksisi bestelerinin zayıflığı. Sözler ve aranjeler gayet başarılıyken, özellikle de aranje ve miksler adeta film tadındayken, bestelerin monotonluğu albümün keşfedilmesini zorlaştırıyor. Bu durum albümün 'canlılığını' uzun vadede koruması için bir avantaj olarak görülebilir ama ben bu albümden büyük bir Teoman hit'i çıkacağından kuşkuluyum. Teoman, diskografisine en şahsi işlerinden birini eklemiş, sanatı sanat için yaptığı bir döneme geçtiğini eşe dosta duyurmuş. Eğer ticari öğeler barındıran, mesela bir 'Çoban Yıldızı' gibi sözler, besteler içeren şarkılar da bu 'gece'ye eklenseymiş işte o zaman çok daha derin, çok daha 'gece'nin her halini yansıtan bir iş olurmuş. 'Gecenin Sonuna Yolculuk' Teoman'ın kalemini konuşturduğu, dinleyicide edebiyat ve sinema aşkını depreştiren, koyu, karanlık ama duygu yoğunluğu bir tık eksik kalmış bir albüm olmuş.
twitter.com/mayksisman
instagram.com/mayksisman
youtube.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr