Sıkıysa Iskala 9: Depeche Mode, Cassyette, Rosalía
Sıkıysa Iskala'nın 9'uncu konukları 'Memento Mori' adını verdikleri yeni albümleriyle yıllar sonra karşımıza çıkan efsanevi İngiliz elektronik grup Depeche Mode'un son single'ları 'Ghosts Again', bir süredir "Gümbür gümbür geliyorum" dedirten alternatif rock sahnesinden İngiliz şarkıcı Cassyette ve bombalar bombası 'Boom' ve BBC Sound Of... 2019'un 5'incisi olan, yaratıcılığıyla son dönemde adını her geçen gün daha da fazla duyuran İspanyol şarkıcı Rosalía ve yeni hit'i 'LLYLM'... Sıkıysa ıskalayın, hadi bakalım!
Son yıllarda adını duymaya başladığımız çok fazla isim ve çok fazla üretim var. Bu şarkılardan birçoğu maalesef gözden kaçıyor. Ancak bir arkadaş ya da dost önerisiyle haberimiz oluyor çoğu zaman bu şarkılardan. Halbuki bir dinlemeye başladığınızda "Ben neden daha önce keşfetmemişim ya" dedirtiyor neredeyse hepsi. Sıkıysa Iskala tam da bu gerekli ihtiyaçtan doğdu. Bu seride yeterince takdir görmeyen, dinlenme rakamlarında hak ettiği ilgiyi bulamayan ama aslında taş gibi olan şarkılar yer alıyor. Sıkıysa Iskala'nın 9'uncu konukları 'Memento Mori' adını verdikleri yeni albümleriyle yıllar sonra karşımıza çıkan efsanevi İngiliz elektronik grup Depeche Mode'un son single'ları 'Ghosts Again', bir süredir "Gümbür gümbür geliyorum" dedirten alternatif rock sahnesinden İngiliz şarkıcı Cassyette ve bombalar bombası 'Boom' ve BBC Sound Of... 2019'un 5'incisi olan, yaratıcılığıyla son dönemde adını her geçen gün daha da fazla duyuran İspanyol şarkıcı Rosalía ve yeni hit'i 'LLYLM'... Sıkıysa ıskalayın, hadi bakalım!
Avrupa listelerine girmeyi başardı
'Barrel Of A Gun'lar, 'Personal Jesus'lar, 'Enjoy The Silence'lar, 'Never Let Me Down Again'ler... İngiltere'nin gelmiş geçmiş en büyük efsanelerinden elektronik grup Depeche Mode sonunda yepyeni, gıcır gıcır bir albümle aramıza döndü. 'Memento Mori' adı verilen bu yepyeni albümde Dave Gahan ve Martin Gore, bizlere 2017 tarihli 'Spirit' sonrasında tam 6 yıllık aradan sonra yeniden heyecanlandırmayı, onları neden bu kadar çok sevdiğimizi sadece bir şarkıyla bile olsa kanıtlamış durumda. 'Ghosts Again' adı verilen ve tam da Türkiye'de 6 Şubat'ta meydana gelen depremlere denk düşen şarkı dinleyen herkesi şaşırtmayı başardı. Son dönemde 'hit' çıkarmak konusunda sıkıntı yaşayan 90'lar ve öncelerinin meşhur gruplarının aksine Depeche Mode, formlarından hiç de bir şey kaybetmediklerini eşe dosta düşmana duyurmuş durumda. Evet, nicelik bazda en popüler oldukları dönemde değil hiçbir yıllanmış grup. Ama yine de Depeche Mode birçoklarının pek de kolay başaramadığını yapıp özellikle Avrupa listelerine girmiş durumda. Almanya'da 28 numaraya kadar yükselen 'Ghosts Again', İsviçre'de 28, Belçika'nın Valonya bölgesinde ise 42 numaraya ulaşarak gayet tatlı bir Avrupa liste başarısı elde etmeyi, Depeche Mode'un prestijine prestij katmayı başardı. Özellikle sözlerinden sondaki patlama melodisine kadar birçok detayıyla hem çok güncel hem de klasik bir Depeche Mode şarkısı olabilmeyi başaran, son dönemdeki görece 'robotik' hit'leri arasında dinleyiciye yaşattığı hisle sıyrılmayı başaran 'Ghosts Again' elbette hazır ara çok açılmadan muhakkak keşfedilmeli.
Patlamaya hazır bomba gibi!
Alternatif ve rock gruplarının gümbür gümbür patlamaya yapmaya başladığını 90'larda çocuk olanlar dahi çok net hatırlar. 2000'li yıllarda alternatif rock'ın çok daha ana akımla uyumlu örneklerini görmeye başlamış ve rock seven kitle olarak her birimiz festivallerden ciddi liste başarılarına kadar önemli bir oranda umutlanmıştık. Ancak başta Muse ya da Coldplay gibi alternatif rock'ın önemli temsilcilerinin çizdikleri yollar ve teknolojinin giderek çok daha 'tek ses' ve elektronik etkili bir noktaya bizlere götürmesi rock'ın da giderek ana akım dışında kalmasına sebep olmuştu. Ancak son dönemde trap esintili rap şarkılarının sadece Türkiye değil dünya çapında da yerel yıldızlar yaratmış olması ve Z kuşağı tarafından kolaylıkla benimsenmesi yavaş yavaş azalmaya başlıyor. Son dönemde İngiliz FLO grubunun Milenyum başındaki R&B sound'unu tekrar moda haline getirmesi ya da İtalyan Måneskin grubunun Sanremo ve Eurovision zaferlerinden sonra gençler tarafından idol olarak görülmeye başlanması gibi durumlar farklı müzik türlerini tekrar karşımıza çıkarmış durumda. 'Pop mantığıyla rock yapmak' ise son dönemde pop-punk işlerle yavaştan dikkat çekici olmaya başladı. Bu tarzın en görünen isimlerinden biri ise hiç kuşkusuz İngiliz şarkıcı Cassyette oldu. Bir süredir "Gümbür gümbür geliyorum" diyen, 'Mayhem' ya da 'Sad Girl Summer' gibi şarkılarla dikkat çeken Cassyette, en ciddi çılgınlığını ise şu anda 'Boom'la yapmış durumda. Haftalardır BBC Radio 1'da Jack Saunders tarafından 'Future Artists'e seçilen Cassyette'in 'Boom'u geçtiğimiz hafta itibarıyla BBC Radio 1'ın şarkı listesine C listeden dahil olmayı -2 aylık gecikmeyle- başardı. 'Boom' öylesine güçlü, enerjik ve yüksek bir şarkı ki dinleyen herkesin bir kez daha dinlemesi gerekiyor, gücüne bir kez kendini kaptıran şarkıdan vazgeçemiyor, peş peşe birçok kez daha dinlemek istiyor. Eğer 2000'lerin güçlü pop-punk, sıkı ve sert alternatif/rock çizgisini seviyorsanız ve fena halde özlediyseniz 'Boom'la 'patlamaya hazır bomba' moduna girmeniz oldukça yüksek bir ihtimal, kaçırmayın!
Nakaratında şaşırtmayı başarıyor
Son dönemin en "Onu dinliyorum ve ortamlarda 'cool'luğumu konuşturuyorum" şarkıcılarından biri Rosalía. Sırf bu sebepten ötürü onu sevenler de çok ama işlerini fazla deneysel bulanlar da çoğunlukta. Ana akımın en alternatif ucunda yer alan İspanyol şarkıcı Rosalía'nın işleri hem uyumlu hem de standart kulaklar için az biraz sabır gerektiriyor. Fakat son birkaç şarkıdır Rosalía öylesine sağlam bir denge yakaladı ki yaptığı işlere hayran kalmamak imkânsız. Bir süredir 'Despechá' ile önce Latin Amerika'da hemen ardından da İspanya, Portekiz, İtalya, Fransa, İsviçre ve Belçika'nın Valonya bölgesinde ciddi bir popülerlik kazanan Rosalía bu kez daha 'sentez' bir şarkıyla yoluna devam ediyor. 'LLYLM' adını verdiği şarkıyla adı geçen bütün ülkelerde şansını deneyen Rosalía, evet, şu an için 'Despechá'nın az biraz gölgesinde kalsa da dikkat çekmeyi başarıyor. Nakaratında yerel hatta yer yer Orta Doğulu, geneli itibarıyla küresel olabilen 'LLYLM' bugüne kadar Rosalía'nın yayınladığı en 'uyumlu' şarkı olabilir. Yol doğru mu, doğru. Deneysellik noktasında Rosalía'nın bir tık 'uyumlu' olması elbette oldukça önemli bir artı puan çünkü dinleyici kitlesinin genişlemesi için önemli bir avantaj sağlıyor ona bu durum tıpkı birçok yıldızın geçmişte yaptığı gibi. 'LLYLM' bugüne kadarki en sağlam Rosalía hit'i değil belki ama bugüne kadar ona Fransız kaldıysanız ve yaptığı işleri şu ana dek fazlasıyla yenilikçi bulduysanız evet, 'LLYLM' onun renkli dünyasına giriş için oldukça uygun bir ilk adım olabilir.
twitter.com/mayksisman
instagram.com/mayksisman
youtube.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr