Geri Dön
Ece Mumay 'Vanilya' ile 'Galaksi' etkisi yaratır mı?

Ece Mumay 'Vanilya' ile 'Galaksi' etkisi yaratır mı?

'Galaksi' şarkısıyla 2020'nin en dikkat çeken çıkışlarından birine imza atan Ece Mumay bu 'Vanilya' adlı 3 şarkılık yeni EP'siyle yoluna devam ediyor. Peki Ece Mumay'ın 'Vanilya' EP'sine adını veren şarkı 'Galaksi' etkisi yaratır mı?

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Pandeminin başlangıcında hepimiz büyük bir korku ve tedirginlik yaşıyorduk. Şu anda da kabus sona ermiş değil belki ama en azından aşılar sayesinde kendimizi 2020'deki kadar çaresiz hissetmiyoruz. O dönemde dinlediğimiz şarkılar ilerde mutlaka hatırlanacak. Nasıl 90'lar nostaljisi yapıyorsak sadece 2020'yi de mutlaka anacağız ilerde. Hepimiz evde tıkılı kalmışken heyecanla filmlere, dizilere, kitaplara ve şarkılara sarılmıştık. Ece Mumay da o dönemde hayatımıza dahil olan isimlerden biriydi. Bir 'Galaksi' patlatmıştı ki hepimizin kalbini çalmıştı. 90'lardaki samimiyeti yakalamayı başaran, tekerleme gibi sözleriyle Yonca Evcimik'in 'Abone' nesline selam yollayan Ece Mumay 'Galaksi' ile birçoğumuza umut vermişti. Şarkının pozitifliği ve Ece Mumay'ın sempatikliği oldukça başarılıydı. Mumay daha sonra yoluna 'Sade Kahve' ya da 'Duygularım' gibi şarkılarla devam etse de 'Peri'ye kadar 'Galaksi'yi yakalayamadı. 'Peri', 'Galaksi'nin yıl dönümünde bir kez daha Mumay'ı hayatlarımıza dahil etti. Öyle ki şarkı tıpkı 'Galaksi' gibi gerek dijitalde gerekse radyolarda oldukça büyük bir başarı elde etti. 'Peri' de en az 'Galaksi' kadar sempatikti ama en nihayetinde etki olarak 'Galaksi' gerçekten de 'Galaksi Taksi' tadındaydı. 'Peri', 'Galaksi'ye yaklaştı ama onu geçemedi.

Haberin Devamı

Ece Mumay Vanilya ile Galaksi etkisi yaratır mı

'Vanilya' daha çok 'Galaksi' ve 'Peri'nin sağlamasını yapıyor

Ece Mumay, 'Galaksi' ve 'Peri' ile yakaladığı 'sempatik yaz şarkısı' tadını bu kez 'Vanilya' ile devam ettiriyor. Ece Mumay geçtiğimiz günlerde 'Vanilya' adını verdiği 3 şarkılık yeni EP'sini yayınladı. 'Vanilya', 'Şeytan Tüyü' ve 'Kutu Kutu' şarkılarından oluşan bu 3 şarkılık EP'nin çıkış şarkısı olarak 'Vanilya' seçildi. Şarkının sözü ve müziği tıpkı 'Galaksi'de olduğu gibi yine Ece Mumay'a ait. Serkan Balkan'ın prodüktör koltuğunda oturduğu şarkıda yine tüm sempatikliğiyle Ece Mumay'ı görüyoruz. Klipte yine dış mekan seçilmiş, yine poz kesmeler haricinde sempatiklik ön plana çıkartılmış. Güzel detaylar. Ece Mumay henüz 20'li yaşlarının başında. Dolayısıyla sempatik bir çizgide ilerlemesi gayet doğru. 'Galaksi' ve 'Peri' gibi oldukça eğlenceli olan 'Vanilya' ise bence 'Peri'den daha başarılı ama bir kez daha 'Galaksi'nin gölgesinde bir iş. 'Galaksi'yi sevenler 'Vanilya'yı da elbette çok sever. Ama şunu unutmamak lazım, artık evlerimizde hapsolmuş bir halde değiliz. Aşılarımızı olduk, rahatlıkla tatile gidebiliyoruz. Dolayısıyla 'Galaksi' doğru zamanda doğru şarkı olması bakımından son derece yerinde bir adımdı. 'Peri' ya da 'Vanilya' ise 'Galaksi'nin başarısının tesadüf olmadığını kanıtlayan sağlamalar. Ece Mumay 'Vanilya' adlı EP'sindeki tüm şarkılarda 'Galaksi'nin sağlamasını yapmış. 'Kutu Kutu'yu ilk dinlemede çok başarılı bulmasam da 'Şeytan Tüyü' en az 'Vanilya' kadar akılda kalıcı ve keyifli. Ama EP bittiğinde "Ya 'Galaksi'yi ben bir daha dinleyeyim" moduna giriyorsunuz ister istemez. Çünkü bu 'stil'in en iyi yapılmış versiyonu hâlâ 'Galaksi'.

Haberin Devamı

Ece Mumay Vanilya ile Galaksi etkisi yaratır mı

'Yaz şarkılarının sempatik şarkıcısı' olmaktan çıkmalı

Ece Mumay müzik kariyerinin başında bir isim. Arabesk popa da Kürtçe şarkılara da diskografisinde yer veriyor. Ama bir yandan da onu geniş kitlelerle buluşturan sempatik pop şarkılarını bırakmıyor. Devir artık single devri olduğu için artık tüm şarkılar ön plana çıkıyor. Haliyle yazın '90'lar pop', kışın 'arabesk pop' şeklinde ilerlemesinden ötürü az biraz kafalar da karışıyor. Çizilen yolu 'giriş safhası' için yanlış bulmuyorum. Ece Mumay, birçok pop'çunun yakalayamadığı niceliksel başarıları en çok yaz şarkılarıyla sağlıyor. Haliyle son üç yazı benzer stile sahip pop şarkılarıyla karşılaması şaşırtıcı değil. Ama 2022/2023 sezonunda Ece Mumay'ın artık biraz daha farklı bir konseptten ilerlemesi gerekiyor. Herkesin stüdyoda çekilen havalı kliplerle karşımıza çıktığı bir dönemde Ece Mumay'ın ışıktı, pozdu önemsemeden dans koreografisiyle karşımıza çıkması giriş aşaması için gayet iyiydi. Ama artık daha fazlası lazım. Kendi şarkılarını kendi yazan bir isim olan Ece Mumay -asla- kendi rengini kaybetmeden daha 'ana akım' işlerle yoluna devam etmeli. Geçmişte bunu Yalın başarmıştı. Örneğin yola 'Zalim'le çıkmıştı. Ama devamında elinden gitarı bırakmadan -Ece Mumay açısından söylersek şarkılarındaki tekerleme tadını bırakmadan- 'Her Şey Sensin'lerle, 'Cumhuriyet'lerle yoluna devam etmişti. Ece Mumay da en çok tutan pop stilini daha da çeşitlendirebilir. 'Yaz şarkılarının sempatik şarkıcısı' olmaktan çıkıp yaz ya da kış daha çok pop işlerle hem niceliksel hem de niteliksel olarak çok daha sağlam şarkılarla müzik yolculuğunu süsleyebilir. Ece Mumay genç bir isim. Tüm bestelerin birbirine benzediği bir devirde onun sempatik şarkıları bizlere nefes aldırıyor, yüzleri güldürüyor. E ondan daha fazlasını beklemek de bizim en doğal hakkımız. Ece Mumay artık yavaştan daha 'büyük' oynamalı, yavaş yavaş vakit geldi...

Haberin Devamı

 

twitter.com/mayksisman
instagram.com/mayksisman
youtube.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler