Azucar Moreno 'Postureo' ile Benidorm Fest'te yarı finalde elenmeyi hak etmedi
Aşkın Nur Yengi'nin 'Zehir Gibisin' şarkısının orijinali 'Bandido'yu söyleyen ve bu şarkıyla ülkelerine Eurovision'da 5'incilik kazandıran İspanyol Azucar Moreno grubu bir kez daha bu yarışmaya katılmak istedi. İspanya ulusal finali Benidorm Fest'te 'Postureo' isimli enerjik ve melodik şarkılarıyla sahne alan grup şaşırtıcı bir şekilde yarı finalde elendi...
Antonia Salazar ve Encarnacion Salazar'dan oluşan Azucar Moreno grubu İspanyolların gelmiş geçmiş en büyük pop hadiselerinden biri. Flamenko müziğine özel bir ilgisi olanlar zaten onların adlarına aşikâr. 1998 tarihli 'Ole' albümleriyle Türkiye'de de hatırı sayılır bir hayran kitlesi yakalamış olan Azucar Moreno'yu dünya sahnesine taşıyan şarkı ise elbette 'Bandido'ydu. Zagreb'te düzenlenen 1990 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İspanya'ya 5'incilik getiren bu şarkı ve Salazar kardeşler büyük bir ilgi toplamayı başarmıştı. Her ne kadar Eurovision'da 5'inci olsalar da birçok kişiye göre 1990 Eurovision Şarkı Yarışması'nın gerçek birincileri onlardı. Teknik hatadan ötürü sahneyi terk etmeleri ve sonra hiçbir şey olmamış gibi sahneye ikinci kez çıkmaları ise Eurovision tarihinin en unutulmaz dakikalarından biriydi. 'Bandido' şarkısı Türkiye'de de çok sevilmiş, hatta Aşkın Nur Yengi'nin 1991 tarihli 'Hesap Ver' albümünde 'Zehir Gibisin' olarak Türkçeye adapte edilmişti.
Halk oylamasında sonuncu gelince...
Kadınların yaşı söylenmez ama Azucar Moreno grubu yani Salazar kardeşler artık 60'larında. İspanya'nın Eurovision temsilcisini belirlemek için düzenlenen Benidorm Fest 2022'ye Hepsi grubunun 'Yeter'inin flamenko versiyonu tadındaki 'Postureo' adlı enerjik ve melodik bir şarkıyla katılan Azucar Moreno, özellikle flamenko hayranlarında büyük bir heyecan yaratmıştı. Benidorm Fest'in ilk yarı finalinde sahneye çıkan Azucar Moreno, aslında gayet iyi bir performans sergilemelerine rağmen 5'inci olarak finale bile kalamadı ve herkesi şoke etti. Jüriden ortalama puanlar kazanan ve sadece jüri oyları dikkate alındığında ilk 4'e kalacakmış gibi duran grup halk oylamasında şaşırtıcı bir şekilde en düşük puanı elde edince 4'üncülüğü kıl payı kaçırdı ve 5'inci olarak yarı finalde elenmiş oldu. Luna Ki'nin autotune kullanımına yarışma kuralları gereği izin verilmemesinden ötürü çekilmesinden sonra 7'den 6'ya düşen yarışmacı sayısında ilk 4'e kalmak final bileti için yeterliydi. Azucar Moreno ise 6 yarışmacı arasından yalnızca 5'inci sırada kalarak hayal kırıklığı yarattı. 60'lı yaşlarındaki grup üyelerinin sahne performanslarının gayet ortalama üstünde olduğunu ve 'Postureo'nun da klasik bir flamenko hit'i olduğunu düşünürsek bu sonuç elbette üzücü. Chanel, Rayden ve Rigoberta Bandini gibi birbirinden güçlü isimlerin yarıştığı Benidorm Fest'te Azucar Moreno en azından finale kalmalıydı. Jüride ilk 4'te yer alan grubun İspanyol izleyicisi/dinleyicisi tarafından en az oy toplayan isim olmaları ise İspanyol dinleyicilere kırılmak için gayet yeterli bir sebep. 'Postureo' tıpkı 'Bandido' gibi Türkçeye adapte edilmeli. Ben 'Postureo'nun Türkçe sözlerle Türkiye'de mutlaka ilgi göreceğini düşünüyorum açıkçası.
Egonun e'si yok!
Tam da bu noktada dikkat çekmek istediğim bir nokta var, o da Azucar Moreno gibi bir grubun Benidorm Fest'te yarışmayı kabul etmesi. Yani grup "Olur mu, biz İspanya'ya 5'incilik kazandırmış grubuz. Otomatik olarak seçilmek isteriz. Gençlerle yarışmayı kabul etmiyoruz" demememiş. Gençlerle yarışmayı hatta gerçeğe dönüşen kaybetme ihtimalini de göz önünde bulundurmuş ve Benidorm Fest'te yarışmayı kabul etmişler. Egonun e'si yok. Müthiş bir tablo bu. Avrupa'daki birçok ülke 0 kilometre şarkılardan oluşan şarkı yarışmaları düzenliyor. Ve bu yarışmalarda birinci olanlar çoğunlukla Eurovision'a gidiyor. İsveç'in köklü Melodifestivalen'ı, İtalya'nın dünyaca ünlü Sanremo'su, Estonya'nın Eesti Laul'ü, Norveç'in Melodi Grand Prix'si akla gelen ilk örnekler. İspanya da Benidorm Fest'le amatör ya da profesyonel şarkıcıların bir arada, 0 kilometre bir şarkıyla yarışmalarına olanak sağlayan en yeni müzik yarışmalarından biri. Kazanan Eurovision'da İspanya'yı temsil ediyor. Saydığım bu müzik yarışmalarında profesyonel isimler de yer alıyor, amatör isimler de. Hepsi bir arada. Ve şarkıcılardan ziyade şarkılar değerlendiriliyor. Şarkısı güçlü olan, profesyonel bir isim olmasa dahi birinci olabiliyor. Böyle bir şarkı yarışmasının Türkiye'de düzenlenme ihtimalini elbette yürekten diliyorum. Örneğin Zerrin Özer de ya da yenilerden İkiye On Kala da böyle bir yarışmaya yepyeni bir şarkıyla katılmalı. İster İngilizce ister Türkçe isterse farklı bir dilde bu yarışmaya katılabilmeli şarkıcılar. "Ben koskoca bir yıldızım, yenilerle yarışmam" egosu olmamalı profesyonel şarkıcılarda. Halkın nabzı tutulmalı. Bir gün bizim de böyle bir şarkı yarışmamız olsa, şahane olmaz mı?
twitter.com/mayksisman
instagram.com/mayksisman
youtube.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr