'Çok Cahilsin Keşke Ölsen'e İlber Ortaylı bile gülmez
Caps'ler teknoloji çağının vazgeçilmezi... Şakalı komiklikli videolar 1, caps'ler 2... Dijital dünyanın büyümesiyle beraber kendine özgü de bir kültürün oluşması zaten kaçınılmazdı. Hayatımızda internet baş köşede olmasaydı caps'lerden de bahsedemeyecektik. Gülecektik ama eksik kalacaktı. Ve bu caps furyasının başlamasına en büyük katkı sağlayan isim de elbette İlber Ortaylı'ydı...
Malzemeler çok basitti
İlber Ortaylı caps'leri bir döneme damga vurdu. Tamam kabul, Nur Yerlitaş'ın ya da daha popüler ismiyle 'Nurella'nın "Bu ne biçim..." caps'i de epey konuşuldu ama milat, başlangıç, sıfır noktası İlber Ortaylı caps'leriydi. O kadar çok güldük ki Ortaylı caps'lerine artık kanıksamış haldeyiz. Ve düşünün aslında malzemeler çok basitti!
Caps'ler hala akıllarda
Bir adet İlber Ortaylı fotoğrafı -tercihen en mimikli olanlarından-, altına da bir adet komik laf -tercihen 'Çok Cahilsin Keşke Ölsen' cümlesi... Hepsi bu kadar. Tek yapmanız gereken böyle bir caps'e gülmeniz ve derhal arkadaşlarınızla paylaşmanız. Hepsi bu kadar. İlber Ortaylı demek birçokları için hala daha kitaplarından ziyade 'Çok Cahilsin Keşke Ölsen' caps'leri...
Tıpkı Canan Karatay ve Nurella gibi
Merakla bekledik. Tıpkı Canan Karatay ya da Nur Yerlitaş gibi bir popüler kültür figürüne dönüşen İlber Ortaylı'ya mal edilen bu 'Çok Cahilsin Keşke Ölsen' lafından kim şarkı yazacak diye... İşte o gün bugün. Sözü, müziği, düzenlemesi Selim Işık'a ait olan şarkıya Merve Kazanç eşlik ediyor. Şarkının bugün yayınlanan video klibinin yönetmenliğini de yine Selim Işık üstleniyor.
Tepkiler karışık
Bir rock şarkısı olan, elektro gitarlarından enerjisine akılda kalmayı başaran şarkının nakaratında 'Çok Cahilsin Keşke Ölsen' lafına yer veriliyor. Ancak şarkıya gelen yorumlar bir hayli karışık. "Ahaa" diye gülen de var, "Bu ne ya" diyenler de var. 3:42 uzunluğundaki şarkının 3:11'ine kadar aslında hiçbir sıkıntı yok.
Bilinçli mi yapıldı?
Ancak tam 3:11'de vokal Merve Kazanç'ın "Artık bir kendine gelsen" dediği kısım bir hayli tuhaf. Prozodi hatası direkt hissediliyor. Yani şarkının sözlerinin kesilmemesi gereken noktasında sözler müzikle uyum sağlayabilmek için kesiliyor. 'Kendine' kısmında oluyor olanlar. Hani belki de en olmayacak kelimede oluyor. Prozodi hatası bilinçli mi yapılmış bilemiyoruz. Şarkıyı beğenmeyenlerin yüzde kaçı bu prozodi hatasına takılmış, kaçının kulağını bu 'aksaklık' tırmalamış, onu da bilemiyoruz.
Gerek var mı?
Ama her halükarda dikkat çekici bir kısım. Bilinçli yapıldıysa şayet, dinleyici olarak şunu sormak istiyoruz: Neden? Ne gerek var? Yeterince agresif bir sloganın üzerine enerjik elektro gitarlar ve coşkulu bir şarkı yeterli değil mi? Peki buna gerek var mı gerçekten? Gerçekten? 'Çok Cahilsin Keşke Ölsen'e İlber Ortaylı bile gülebilecekken bu haliyle fazlasıyla kendini ciddiye alan bir şarkıya dönüşmemiş mi? Biraz daha mizah dozu yüksek olan bir şarkı olsaydı kendini daha çok sevdirmez miydi?
twitter.com/mayksisman
instagram.com/mayksisman
youtube.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr