Kilis yöresel yemekleri
Kilis mutfağı kendine özgü lezzetleriyle zengin mutfak kültürüne sahip olan bir ilimizdir. Türk mutfağının özelliklerini taşımasının yanı sıra Halep mutfağı özelliklerini de yansıtır. Kilis yöresel yemeklerinde baharatlı ve etli yemekler olduğu gibi zeytinyağlılar da Kilis mutfağının vazgeçilmezlerindendir.
1

Kilis yemeklerinde damak zevki ön plandadır. Yemekte kullanılan malzemelere göre çeşitli baharatlarla yemekler zenginleştirilir. Özellikle zeytinyağının en hakikisi kullanılır. Zeytinyağı yörenin vazgeçilmez besinleri arasındadır.Kilis lezzetleri deyince aklımıza Kilis tava, keşkek, oruk, ekşili mahlûta ve katmer geliyor değil mi? Öyleyse birazdan vereceğimiz tarifleri bir bir uygulayıp Kilis mutfağını evinize taşıyabilirsiniz.
2

Kilis tava tarifi…
Bu yemeği tanrı misafirlerinize 10 dk da hazırlayıp 20 dk gibi kısa bir sürede pişirebilirsiniz. Hem pratikliği hem de enfes lezzetiyle âdeta vazgeçilmez yemekleriniz listesinin en başında yer alacak.Kilis tava malzemeleri- 1kg yağlı kıyma( koyun etinden olacak)- 2 adet soğan- Bir demet maydanoz- 3 patlıcan - 3 domates- 150 gr taze biber- Baharatlar, tuz ve karabiber
3

Kilis tava yapılışı
Soğanı, biberi ve maydanozu ince bir şekilde doğrayın. İçine tuz ilave edip kıymayla beraber yoğurma işlemine geçin. İyice yoğurduktan sonra bir kenarda bekletin. Patlıcan ve patatesi ince dilimler halinde soyup tuzlu suya atın. Daha sonra patlıcanların suyunu sıkıp patatesle beraber tepsiye dizin. Üzerine yoğurduğunuz kıymayı iyice yayın. Daha sonra etlerin üzerine domatesleri ve biberleri dizin. Fırına verin. Piştikten sonra sıcak servis edebilirsiniz.
4

Oruk tarifi
Bölgeden bölgeye kişiden kişiye içli köfte tarifleri değişiyor. Oruk’un yapımı içli köfteye benziyor ancak oruk biraz daha farklı. En önemli özelliği ise etinin dövülmüş etten olması…Oruk malzemeleri- 3 bardak köftelik bulgur - 1 kg makinede 4 kez çekilmiş et- 1 adet soğan- 1 adet sarımsak - iki yemek kaşığı nane, yeterince tuz ve karabiber
5

Oruk yapılışı
Bulgur tepsiye konur. Su ile hemen ıslatılır. Kaşıkla karıştırılır. Soğan ve sarımsak çok küçük olarak üzerine doğranır. Nane, kırmızıbiber, karabiber ve tuz ilave edilerek yoğrulur. 20-25 dakika sonra et karıştırılır. Yumuşayıncaya kadar yoğurma işlemine devam edilir. Köfte tepsinin bir yanında toplanır.Sıkımlanır ve sıkımlar şişlerde yuvarlak ya da kebap” şekline getirildikten sonra hafif meşe kömürü ateşinde pişirilir. İstenirse sıkımlar ızgara köfte şekline de dönüştürülebilir. Yanında yoğurt ve yeşillikle servis edilebilir.Afiyet olsun…
6

Ekşili mahlûta tarifi
Kırmızı mercimekle yapılan bu çorba değişik baharatlarla zenginleştirilerek yapılmış enfes bir lezzet. Mercimekten yapılıyor olması sizi biber bir mercimek çorbası olduğu yanılgısına düşürmesin. İçeriğindeki malzemeler ve baharatlarla damak tadınıza oldukça farklı gelecek.Ekşili mahlûta malzemeleri:3 bardak mercimek1 kahve fincanı zeytinyağı3 adet limon İki diş sarımsak1 adet Patlıcanİstediğiniz miktarda nane ve tuz
7

Ekşili mahlûta yapılışı
Mercimekleri suda iyice yıkayın. Yıkadığınız mercimekleri tencerenin içerisine boşaltın. Daha sonra mercimeklerin üzerini 4 cm geçecek şekilde su koyun. Daha sonra patlıcanları küp küp kesin. Kestiğiniz patlıcanları mercimeğin içine atın ve ocağın altını kısın. Mercimek ve patlıcan yumuşayınca limonları dövülmüş sarımsağı ve tuzu ekleyin. Zeytinyağı ve kırımızı biberi kızdırıp üzerinde gezdirebilirsiniz. Afiyet olsun…
8

Katmer tarifi…
Bu tarifi vermeden önce fıstıklı baklava sevenlere bir uyarıda bulunalım. Kilis katmerini yedikten sonra fıstıklı baklavayı bir daha aramayacaksınız. Bizden söylemesi. ;)Katmer malzemeleri 1 kg un100 gr pudra şekeri200 gr tuzYarım kilodan biraz fazla şeker 500 gr sade yağAntep fıstığı (dövülmüş) dilediğiniz kadar50 gr tarçın
9
