Metin Münir

Metin Münir

mmunir@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Genetiği değiştirilmiş ürün, yani GDO ithalatına izin veren yönetmelikteki en ilginç maddelerden biri şudur:
“GDO’suz ürünlerin etiketinde ürünün GDO’suz olduğuna dair ifadeler bulunamaz.”
Yani siz, örneğin, gofret veya bisküvi yapıyorsunuz ve içine genetiği değiştirilmiş madde koymuyorsunuz. Bunu açıklayamazsınız.
İlginç değil mi?
Bundan daha da ilginç olan, Tarım Bakanı Mehdi Eker’in bu maddenin neden gerekli olduğu konusundaki izahatıdır.
Efendim, bir ürünün içinde olmayan maddeleri etikete yazmak mantıksızlıkmış. Çünkü bir ürünün içinde olmayan milyonlarca madde varmış. Hepsini teker teker yazacak mıymışız yani.
Bu dâhiyane izahatı Eker kendi mi buldu yoksa birileri kulağına mı fısıldadı, bilmiyorum.

ABD-AB?kavgası var
Bildiğim şu ki saçmadır ve milleti aptal yerine koymadır. Bu yönetmeliğin hararetli destekçisi olan GDO üreticileri biliyorlar ki dünyanın hemen hemen her yerinde hemen her insan süpermarket raflarından aynı ürünün biri GDO’lu, diğeri GDO’suz örneğini görürse her zaman GDO’suz olanını tercih edecek.
Bu nedenle, GDO’lu ürünlere şans vermek için GDO ihtiva etmeyen ürünler gizlenmeli. Dünyanın en büyük GDO ülkesi olan ABD ile GDO’ya soğuk olan Avrupa Birliği arasında bu konuda sıcak bir kavga var. AB bir üründe GDO varsa bunun o ürünün etiketinde belirtilmesini istiyor. ABD istemiyor.

Etikette yazması normal
ABD biliyor ki halk GDO ihtiva eden ürünleri almayacak. Bilmezler alırlar diye hesaplıyor. Eker de aynı düşüncede.
Ama biliyoruz ki bazı yiyeceklere konan etiketlerde pekâlâ içinde ne olmadığı yazıyor. Örneğin fındık fıstıklar bazı insanlarda ölüme varan alerjik tepkiler doğurduğu için üzerinde “Dikkat, bu üründe fındık veya ceviz yoktur” gibi ibareler var. TC’de değil tabii. Tüketicileri düşünen ülkelerde.
Onu bırakın, bazı lokantalar kaliteli malzeme kullandıklarını göstermek etmek için mönülerinden yemeklerimiz sodyum glutamat içermez diye ilan eder.
Çünkü bu madde yemeklere lezzet katar ama kanser dahil bin bir türlü hastalığa neden olabilir. Bir maddenin bir gıdada olması veya olmaması sağlık açısından önemli ise bunun etikette belirtilmesi normal bir uygulamadır Sayın Bakan. Bir gıdada GDO olması da birçok insan için önemlidir.