14.11.2008 - 14:58 | Son Güncellenme:
Fevzi KIZILKOYUN/ANKARA (DHA)
BAŞKENTİN yakın zamana kadar en büyük çevre ayıbı olarak gösterilen Mamak Çöplüğü’nde ıslah çalışmaları sonrası kurulan seralarda ilk ürünler alınmaya başlandı. Suzan Mehmet Gönç Lisesi seraya gezi düzenlerken, Mamak Belediye Başkanı Gazi Şahin ise öğrencilere çöplük üzerine kurulan serada yetişen domateslerden ikram etti.
Mamak Belediye Başkanı Gazi Şahin ve Mamak İlçe Milli Eğitim Kadir Kılıç’ın da katıldığı gezide öğrenciler, çöplükte yapılan ıslah çalışmalarının ardından kurulan seraları gezdi. Başkenttin en büyük çöplüğü olan ve yakın zamana kadar kentin bir çevre ayıpı olarak gösterilen Mamak Çöplüğü’nde kurulan Katı Atık Depolama Alanı’na Polonya, Romanya, Fransa ve İtalya’nın desteğiyle yapılan çevre düzenleme projesinin ilk aşaması tamamlandı. Proje kapsamında çöplük alanına kurulan seralarda ise ilk ürünler yetişmeye başladı. Suzan Mehmet Gönç Lisesi de çöplük alanına kurulan seralara bir gezi düzenledi. Öğrenciler seraları gezerek yetişen ürünlerin tadına baktı.
40 TON DOMATES YETİŞECEK
Belediye Başkanı Şahin, Cumhuriyet tarihiyle yaşıt çöplük alanının kaldırılması için yıllarca eylemler yapıldığını belirterek, yakın zamana kadar koku ve çevre kirliliği yüzünden yanından geçilmeyen alana bugün geziler düzenlendiğini söyledi. Öğrencilere, yürüttükleri çalışmalar konusunda bilgi veren ve yetişen domateslerden ikram eden Başkan Şahin, “Eylül ayında sera projesiyle bitki yetiştirilmesine aşamalı olarak başlandı. Çöplük alanında 2 bin metrekarelik alanda toprak yerine perlit adı verilen malzeme kullanarak 4 bin 300 adet salkım domates fidesinin dikilmesi ile seracılık faaliyeti başladı. Burada yıllık 40 ton domates yetiştirilecek ve yıllarca çevre örgütlerinin protesto ettiği çöplüğün ıslahının en güzel meyvesini oluşturacak” dedi.
ELEKTRİK ÜRETİLİYOR
Çöplükte gerçekleştirilen rehabilitasyonun ardından depolama alanındaki deponi gazının bertarafı için kurulan sistemden günlük 16.8 megavatt/saat elektrik elde edilirken, bunun, başkentin tükettiği 800 megawatt/saat elektriğin yüzde 2’sine karşılık geldiği belirtildi.