19.06.2023 - 20:00 | Son Güncellenme:
Zilhicce ayına ilişkin bilgiler araştırılmaya başlandı. Hicri takvime göre yılın 12. ve son ayı olarak bilinen Zilhicce ayı haram aylar arasında yer alır. Bu ay içerisinde İslam'ın beş şartından biri olan Hac ibadetinin yanı sıra Kurban ibadeti yerine getirilir. Zilhicce ayının ilk 10 günü içerisinde oruç tutmak ise oldukça faziletlidir. İşte Zilhicce ayı mesajları ve bu ay hakkında merak edilenler...
Sözlükte “hac ayı” anlamındaki zilhicce (zülhicce, zülhacce) kamerî yılın zilkadeden sonra gelen son ayıdır. Zilhicce, Hicri takvime göre yılın 12. ve sonuncu ayıdır. Haram aylardan olan Zilhicce ayı, İslam'ın beş şartından biri olan hac ibadetinin yapıldığı, iki bayramdan biri olan Kurban Bayramı'nın idrak edildiği ay olarak da bilinir.
Bu ay boyunca dünyanın her yerinden Müslüman hacılar Kabe'yi ziyaret etmek için Mekke'de toplanır. Hac ibadeti bu ayın sekizinci, dokuzuncu ve onuncu günlerinde yapılır. Bu ayın dokuzuncu günü aynı zamanda arefe günüdür ve 10'unda sabah namazı vaktinden sonra Kurban Bayramı başlar, 13'üncü günün ikindi namazı vaktinde sona erer.
Mübarek hac ayında tüm Müslümanlara Allah'tan bereket, sağlık, huzur ve iman dilerim. Hac ayımız Zilhicce mübarek olsun.
Ömrü hayatımızda bir kez daha Zilhicce'yi görmenin huzurunu yaşatan Rabbimize şükürler olsun. İnşallah dileyen tüm Müslüman kardeşlerim Hac ayı Zilhicce'de bir gün hac ibadetini gerçekleştirir. Hayırlı günleriniz olsun…
Kurbanların kesileceği, binlerce kişinin hacı olacağı Zilhicce’nin ilk 10 gününü oruçla geçirebilmeyi nasip eyle Ya Rabbi… Hepimizin hac ayı Zilhicce mübarek olsun.
Zilhicce ayı orucu 19 Haziran 28 Haziran Çarşamba günleri arasında tutulur.
Hem hac mevsiminin hem de haram aylarının içerisinde yer alan bu ayın ilk on gününün faziletini Peygamber Efendimiz (sas) şöyle anlatmaktadır: “Allah katında şu on günde işlenecek salih amelden daha sevimli bir amel yoktur.” (Buhârî, Îdeyn, 11)
Zilhicce’nin dokuzuncu günü olan Arefe gününün dinde önemli bir yeri vardır. Hz. Peygamber (sas) bugünü oruçlu geçirme ile ilgili olarak “Arefe günü tutulan orucun geçmiş ve gelecek birer yıllık günahları bağışlayacağı Allah’tan umulur.” (Müslim, Sıyâm, 196-197) buyurmuştur.
Fakat hacda olanların, yapacakları ibadetleri aksatmamaları, sıkıntı ve hâlsizliğe düşmemeleri gerekçesiyle Arefe günü oruç tutmamaları daha uygundur (Ebû Dâvûd, Savm, 64).
Hz. Peygamber (sas)’in, “Allah katında ibadet edilecek -sâlih amel işlenecek- günler içinde zilhiccenin ilk on gününden daha hayırlısı yoktur” ( Ebû Dâvûd, “Ṣavm”, 61); “Allah katında zilhiccenin ilk on gününde yapılan amellerden daha değerlisi yoktur; bugünlerde tesbihi çok yapın; tahmîdi, tehlîli ve tekbiri çok söyleyin” buyurduğu nakledilir. (Şevkânî, Neylü’l-evṭâr, III, 354).