13.03.2023 - 11:36 | Son Güncellenme:
Yalova'dan fay hattı geçiyor mu? Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve birçok ili etkileyen depremlerin etkisi sürerken vatandaşlar yaşadıkları bölgenin deprem bölgesi mi olup olmadığını araştırıyor. Yalova'dan fay hattı geçiyor mu, hangi fay hattı geçiyor, Yalova'da depremden en çok etkilenecek bölgeler neresi? İşte AFAD İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP)'a göre Yalova deprem risk raporu.
Yalova, Türkiye’nin kuzeybatısında, Marmara Bölgesi’nin güneydoğu kesiminde yer almaktadır. İlin kuzeyinde ve batısında Marmara Denizi, doğusunda Kocaeli, güneyinde Bursa (Orhangazi-Gemlik) ve Gemlik Körfezi yer almaktadır.
2019 yılında yürürlüğe giren yeni deprem yönetmeliğinde de görüldüğü üzere, Yalova yüksek derecede deprem tehlikesi altındadır. Yalova İlinin depremselliği denilince ilk akla gelen Kuzey Anadolu Fay Hattı (KAF) ve dolayısıyla depremdir.
Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın üç kol halinde uzanması ve önemli fay kayma hızlarına sahip olması Marmara Bölgesi’nde gerek aletsel gerekse tarihsel dönemde yüksek bir deprem etkinliğine nedenolmuştur. Tarihteki büyük depremlerin bir kısmı Marmara Denizi’nde tsunami oluşumlarına da neden olmuştur. Marmara Denizi altından geçen Kuzey Kol boyunca birincil ve ikincil faylar boyunca oluşan düşey yer değiştirmeler ve fayların oluşturduğu yüksek eğimli deniz tabanında denizaltı yer kaymaları, oluşmuş bu tsunamilerin kaynakları olarak ele alınabilir. Nitekim Kanbur vd. (2007) Marmara Denizi altında Tekirdağ havzasında alınmış sismik kesitlerde genişlemeyi karşılayan, ikincil nitelikte normal fayların tabaka ara yüzeylerini düşey olarak ötelediğini belirlemiş ve bu fayların depremler sırasında önemli bir tsunami kaynağı olabileceğini öne sürmüştür. (Gazioğlu & vd., 2005) Marmara Denizi tabanında tektonik olarak aktif ve tsunami üretme potansiyeline sahip 5 deniz altı yer kayması / çökel akması ve çökme alanları belirlemiştir. (Özeren & vd., 2010) ise Çınarcık baseninin yüksek eğimli KD kenarında tsunami oluşturma potansiyeline sahip eski bir denizaltı yer kayması-kitle hareketi belirlemişlerdir.
İRAP Çalıştayında, bir tanesi Tekirdağ açıklarında 6.5, bir diğeriyse Adalar güneyinde 7.2 büyüklüğünde meydana gelen 2 farklı deprem senaryosu üzerine çalışmalar yürütülmüştür.
Tekirdağ açıklarında olduğu varsayılan depremin episantrı, Yalova merkezine 145km, Adalar güneyinde olduğu varsayılan depremin episantrıysa merkeze 16km uzaklıktadır. Yalova İli, denize cephe olacak şekilde konumlanmıştır. Bununla birlikte Marmara Denizi içerisinde deprem üretecek faylara paralel olan tüm ilçelerin, olası bir depremden benzer şekillerde etkilenmesi beklenmektedir. Çünkü nüfus, sahil şeridinde yoğunlaşmıştır.
İlin en doğusundaki Altınova İlçesinden, en batısındaki Armutlu İlçesine kadar, genç alüvyonal zemin üzerindeki sahil şeridine konumlanmış yapılaşmalar, yüksek zemin büyütme değerleri sebebiyle depremi şiddetli hissedecektir. Şehrin kuzeydeki sahillerinden içlere (Güneye) doğru gidildikçe zeminin, sahil şeridine nispeten daha hızlı olması ve rakımın dayükselmesiyle birlikte deprem etkisinin azalacağı öngörülmektedir.
İlimiz Merkez İlçesi, Fevzi Çakmak Mahallesi, Süleymanbey Mahallesi, Rüstempaşa Mahallesi ve Bahçelievler Mahallesi ile İlimiz Çınarcık İlçesi Merkez Mahallesi ile Koru Beldesi, Hürriyet Mahallesi, eski ve yüksek katlı yapı stoğu ve zemin büyütme değerlerinin yüksek olması nedeniyle, olası büyük bir depremden en fazla etkilenecek mahalleler olarak değerlendirilmiştir.
AFAD YALOVA İRAP DEPREM RİSK RAPORU İÇİN TIKLAYINIZ