22.01.2023 - 17:19 | Son Güncellenme:
Vergi, ceza ve SGK prim borçları için hükümet adım attı. Yapılandırma paketi için heyecan tavan yaparken paketin ayrıntıları merak ediliyor. Vatandaş hangi borçların yapılandıracağını sorguluyor ve "Vergi, ceza ve SGK prim borçları silinecek mi? Borç yapılandırma ne zaman başlayacak?" diye soruyor.
Ekonomist Muhammet Bayram konuyla ilgili tüm merak edilenleri yanıtladı. Bayram şu ifadeleri kullandı:
“Cumhuriyet tarihinin en büyük yapılandırması yapılacak. Devletimiz sözleşmeli personel, 3600 ek göstergesi, asgari ücretteki artışla vatandaşın cebine 1 lira daha fazla koyma adına önlemler alıyor.
Özellikle esnafımız, vatandaşımızın vergi borçları, SGK primleri birikti. Devletimiz diyor ki ben herkesin borçlarını yapılandıracağım. Bu paket 84 milyon vatandaşımızı doğrudan ilgilendiren paket. Kamu alacağı kapsamındaki tüm borçları ilgilendiriyor.
MTV borçları, vergi borçları, SGK primleri, matrah artırımı, dava aşamasında olan vergi ve prim borçları, esnafın ödeyemediği Bağkur primleri var eğer yapılandırma kapsamında öderlerse EYT kapsamında emekli olabilecekler.
Öncelikle vatandaşlarımızı ilgilendiriyor. KYK borçları var, öğrencilerin KYK borçları önceden yapılandırılmıştı öğrencilerimize 4 yıl vade sunulmuştu. Bu kapsamındaki tüm borçlanma şu şekilde yapılacak. Şubat ayında EYT yasasının çıkmasını bekliyoruz. Bununla birlikte ilk gündeme gelecek madde yapılandırma kanunu olabilir. Anapara üzerinden bir yapılandırma yapılacak.
Vadeler 18 ay kapsamındaydı 36 ve 48 ay vadelendirme yapılabilir.
31 Aralık 2022’ye kadar olan borçları kapsıyor. Bu kapsamda 1 Ocak itibarıyla ocak ayı içerisinde tahakkuk edilen MTV borçları var. Vatandaşlarımız ödememezlik yapması bu borçlar 31 Aralık 2022 tarihi itibarıyla tüm borçları kapsıyor.
Bankalarca takibe alınan borçların bazı kısmı silindi. Belediyelere olan borçlar var, il özel idarelerine olan borçlar var. 5 bin liranın altındaki borçların silinmesi olabilir. Beklenti o ki Cumhuriyet tarihinin en önemli yapılandırması bu düşük tutarlı borçların tamamı silinmeli ki vatandaşlarımız rahat bir nefes alabilsin.
Öncelikle 31 Aralık 2022 tarihi milat. Önceki tüm borçları kapsıyor. Devlete olan ne kadar borcu varsa hepsi kapsam içerisinde artı belediyelere olan borçlar kapsam içerisinde vergi ve sigorta primleri bu kapsamda. Beklentimiz o ki Bankalara olan borçlarda kısmi olarak bu borçlanmaya dahil edilebilsin. 10 lira ana para varsa 20 lira faiz varsa 20 lira silinecek. Peşin ödemek isteyenler için 10 liralık kısımda peşin ödemeleri durumunda kısmi bir indirim söz konusu olabilir. Önceki dönemlerde yapılandırması bozulan kişiler de var. 2022 yılı öncesini kapsayan borçlar hepsini kapsayacak. İşletmeler de kasa affı, stok affı ve matrah artırımından faydalanacak.
Burada şubatta EYT görüşmesi Meclis'ten geçtikten sonra mart ayında görüşmeler başlar. Mart ve nisan aylarında yürürlüğe girecek.”