21.03.2023 - 01:39 | Son Güncellenme:
Uşak deprem risk analiz raporu merakla araştırılan konulardan. Diri fay hatları haritalandırılıyor. AFAD ise İl Afet Risk Azaltma Planı raporunu erişime sundu. Buna göre ilin zemini, diri fay hattı haritası gibi detaylar aktarılıyor. İşte, Uşak deprem risk analizi raporu ve aktif fay hatları...
MTA yer bilimleri harita görüntüsünden alınan Uşak diri fay haritasına göre Uşak ilinde Simav fay zonunu uzantısı Abide segmenti, banaz segmenti ve Elvanpaşa Segmenti yer almaktadır. Uşak’ın güneydoğu kısmında Sivaslı fayı ve batı kısmında da Güre fay zonu bulunmaktadır. Uşak ilindeki bilinen diri fayların uzunluklarının yaklaşık 4-20 km civarında olduğu görülmektedir.
Çevre illerimizin deprem aktivite yoğunluğunun fazla olmasınedeniyle Uşak ili deprem açısından riskli bir bölgede yer almaktadır. Simav ovasını güneyden sınırlayan BKB-DGD genel gidişli fay, simav grabeni olarak adlandırılmıştır (Erer, 1977; Akdeniz ve Konak 1979; Konak 1979; Şaroğlu vd. 1987). Konak (1982), Simav fay zonunun Sındırgı (Balıkesir), Abide (Kütahya) arasında 150 km uzunlukta olduğunu belirtmiştir.
Deprem büyüklüklerinden yola çıkılarak belirlenen fay uzunluklarına tarihsel dönemde depremlerle harekete geçen ya da yeni oluşan fayların yaklaşık % 49’u kadarının uzunluğu 10- 20 km arasındadır. Bu uzunluktaki faylar yapılan hesaplara göre 4.7-5.3 büyüklüğünde deprem üretebilir. 50 km’den daha kısa fayların (m=6’dan küçük deprem üreten fayların) oranı ise %70 civarındadır. Bu değerler Uşak civarında hareket eden veya oluşan fayların çoğunun kısa olduğunu göstermektedir.