21.03.2023 - 01:07 | Son Güncellenme:
Trabzon'da deprem risk haritası, şehrin farklı bölgelerinde deprem riski seviyelerini belirlemek için kullanılabilir. Bu haritalar, binaların yapıldığı zemin tipleri, yerleşim yerlerinin jeolojik özellikleri ve diğer faktörleri dikkate alarak hazırlanıyor. AFAD tarafından hazırlanan İl Afet Risk Azaltma Planı'nda deprem risk analizi yer alıyor. İşte, Trabzon deprem risk analiz raporu...
Türkiye Diri Faylar Haritasına göre (MTA-2015) Trabzon İl sınırları içerisinde deprem üretebilecek diri bir fay bulunmamaktadır. Trabzon il merkezi ve yakın çevresi yeryüzünün en aktif fay zonlarından biri olan Kuzey Anadolu Fay Zonunun (KAFZ) yaklaşık 150 km kuzeyinde yer almaktadır. Deprem Haritası en güncel deprem kaynak parametreleri, deprem katalogları ve yeni nesil matematiksel modeller dikkate alınarak çok daha fazla ve ayrıntılı veriyle hazırlanmıştır. Yeni haritada, bir önceki haritadan farklı olarak deprem bölgeleri yerine en büyük yer ivmesi değerleri gösterilmiş ve “deprem bölgesi” kavramı ortadan kaldırılmıştır.
Son 10 yıl içerisinde Doğu Karadeniz Bölgesinde deniz içinde ve çoğunlukla büyüklükleri 5.0‟den küçük olmasına rağmen özellikle Trabzon il ve ilçelerinin sahil kesimlerinde önemli derecede hissedilen depremler meydana gelmiştir. Bölgenin İlimizi de içine alan sismo-tektonik yapısı ve depremsellik çalışmaları uzun yıllardır yapılmaktadır (Kartal ÖF, 2011); (Keskin, S., Pedoja, K., Bektaş, O, 2011); (Yılmaz, Ş., Bayrak, Y., Çınar, H, 2013)., 2013; (Kalafat, 2018). Bu çalışmalar bölgede önemli fay sistemlerinin olduğunu ve deprem üretme potansiyellerinin olabileceğine işaret etmektedirler.