10.03.2023 - 01:30 | Son Güncellenme:
Kahramanmaraş merkezli depremler ardından deprem risk durumu araştırmaları yoğunlaştı. Karadeniz Bölgesinde Orta Karadeniz bölümünün iç kısımlarında yer alan Tokat ilinin yakınlarından geçen fay hattı Kuzey Anadolu Fay Zonu olarak biliniyor. İşte, 2023 Tokat deprem analiz raporu ve risk haritası...
Deprem tehlike haritasında Tokat ili için en büyük yer ivmesi değerlerinin Kuzey Anadolu Fay Zonu civarında yoğunlaştığı görülmektedir.
Türkiye'de yaşanan büyük depremlerin çoğunluğu, Kuzey Anadolu Fayı (KAF) üzerinde oluşmaktadır. KAF ortalama 1500 km uzunlukta ve sağ yönlü yatay hareket gösteren doğrultu atımlı ve diri fay topluluğunu barındıran bir kuşaktır. Tokat ili ile Erbaa, Niksar ve Reşadiye ilçeleri de KAF üzerinde bulunmaktadır (Eyidoğan vd. 1991). Bu yüzyılda, KAF üzerinde meydana gelen depremlerde 60 bine yakın insan hayatını kaybetmiĢ ve 400 bin yapı tamamen yıkılmıştır.
Tokat ve ilçelerine afet türleri açısından bakıldığında, deprem afeti kuşkusuz ilk sırada yer almaktadır. İl merkezi ve ilçeler, bulunduğu jeolojik konum itibariyle tarihsel ve aletsel dönemlerde büyük depremlere maruz kalmıştır. Çok sayıda araştırıcı tarafından incelenen Kuzey Anadolu Fay Zonu (KAFZ),Türkiye'nin en önemli tektonik yapıları arasında yer almaktadır. Genel fay karakteristiği açısından sağ yönlü doğrultu atımlı fayı gösteren ve Tokat il merkezinin yaklaşık 50km kuzeyinden geçen KAF zonu, doğuda Varto yakınlarından başlayarak batıda Soroz körfezine kadar uzanmaktadır. Sismik açıdan aktif olan bu fay zonu, çok sayıda can ve mal kaybına neden olmuştur.