Teravih namazı, iki rekâtta bir ya da dört rekâtta bir selam verilerek toplamda yirmi rekât olarak kılınır. Hasta veya yorgun olanlar, yirmi rekâtın tamamını kılmakta zorlanırlarsa, bu fazileti kaçırmamak için teravih namazını sekiz rekât olarak da kılabilirler.
Peygamber Efendimiz (s.a.s) ile dört halife döneminden itibaren günümüze kadar camilerde veya evlerde cemaatle ya da tek olarak eda edilegelmiştir.
Teravih namazı kılacak cemaat, ''Niyet ettim Allah rızası için teravih namazını kılmaya, uydum imama.” şeklinde niyetle namaza başlıyor.
1. Rekat
Önce yatsı namazının ilk sünneti, sonra farzı daha sonra da son sünneti kılınır. Ardından imam, müezzin veya cemaatten biri teravih namazına başlanacağını duyurur.
İmam “niyet ettim Allah rızası için teravih namazını kılmaya ve kıldırmaya”, cemaat de “niyet ettim Allah rızası için teravih namazını kılmaya, uydum imama” şeklinde niyet ederek iftitah tekbiri alınıp namaza başlanır.
İmam ve cemaat "Sübhâneke"yi okur. Sübhaneke'nin okunması bitince, imam Eûzü-Besmele, açıktan Fatiha ve bir sûre okur.
Cemaatle birlikte rükû ve secdeleri yaptıktan sonra ikinci rekata kalkılır.
2. Rekat
Burada imam Besmele'yi, açıktan fatiha ve bir sûre okuyup rükû ve secdeleri yapar ve otururlar.
İkinci rekatın sonundaki bu ilk oturuşta imam ve cemaat "Ettehiyyatü, Allâhümme salli ve Allâhümme barik" okur ve üçüncü rekata kalkarlar.
3. Rekat
Üçüncü rekatın başında hem imam, hem de cemaat Sübhaneke'yi okur.
Sonra imam Eûzü-Besmele, açıktan fatiha ve bir sure okur.
Sonra rükû ve secdeleri yaparak dördüncü rekata kalkarlar.
Rüku ve secde yapıldıktan sonra oturulur. Bu sırada cemaat ve imam birlikte Tahiyyat, Salli Barik ve Rabbena dualarını okuyup selam verir.
4. Rekat
Yalnızca imam Euzu Besmele, Fatiha ve Zammı sure okur.
Rüku ve secde yapıldıktan sonra oturulur.
Bu sırada cemaat ve imam birlikte Tahiyyat, Salli Barik ve Rabbena dualarını okuyup selam verir. Böylece teravih namazının ilk dört rekatı kılınmış olur.