18.11.2024 - 17:50 | Son Güncellenme:
Tepsi mantısı tarifi MasterChef'te yapılıyor olması sebebiyle araştırılıyor. Büyük tepsilerde pişirilip sıcak sos ve yoğurtla servis edilen bu yöresel lezzet, hem pratik yapımıyla hem de lezzetiyle herkesin gönlünü fethediyor. Peki, tepsi mantısı nasıl yapılır? İşte, tepsi mantısı yapılışı ve malzemeleri...
Hamuru İçin:
4,5 su bardağı un
1 adet yumurta
1 çay bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
İç Harcı İçin:
250 gram orta yağlı kıyma
2 adet kuru soğan
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
Sosu İçin:
2 çorba kaşığı zeytinyağı
2 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı biber salçası
1 çorba kaşığı domates salçası
2 su bardağı su
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Üzeri İçin:
1 kase yoğurt
2 diş sarımsak
1 çay kaşığı tuz
Yumurta, su ve tuzu karıştırıp azar azar un ekleyerek sert bir hamur yoğurun ve 30 dakika dinlendirin.
Soğanları ince doğrayıp kıyma, kırmızı toz biber, karabiber ve tuzla karıştırarak iç harcı hazırlayın.Dinlenen hamuru 3 bezeye ayırın ve ince bir şekilde açarak karelere kesin.
Karelerin ortasına iç harçtan koyup kenarlarını kapatarak mantı şeklini verin. Yağlanmış tepsiye mantıları dizin ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20-25 dakika pişirin. Tereyağı ve zeytinyağında salçaları kavurun, tuz, karabiber ve su ekleyerek sosu hazırlayın.
Fırından çıkan mantıya sosu dökün, kısık ateşte 5 dakika daha pişirin ve gerekirse sıcak su ilave edin.Üzerine sarımsaklı yoğurt ekleyerek servis yapın.
Afiyet olsun!