Telegram, açık kaynak kodlu ve çok platformlu bir uygulamadır, yani Android, iOS, Windows, macOS ve web tarayıcıları üzerinden kullanılabilir. Ayrıca, "bot" olarak adlandırılan otomatik hizmetler de Telegram'da yaygındır ve bu botlar çeşitli hizmetler sunar, örneğin haber güncellemeleri, hava durumu bilgisi veya oyunlar gibi. Telegram'ın bu esnek yapısı, kullanıcıların uygulamayı kendi ihtiyaçlarına göre özelleştirmesine olanak tanır.
Telegram uygulamasına erişim engeli getirilmedi. Konuya ilişkin gelişmeler yaşandığında haberimize ekleyeceğiz.
New York Times (NYT) gazetesinin 3,2 milyondan fazla Telegram mesajının analiz edildiği araştırmasına göre, Telegram küresel bir suç faaliyet ağı haline geldi. Araştırma, dünya çapında beyaz üstünlükçülerin işlettiği 1500 kanal buldu. En az 24 kanalda silah satıldığı tespit edilirken, 70 binden fazla takipçisi olan en az 22 kanalda uyuşturucuların 20’den fazla ülkeye teslim edilmek üzere reklamının yapıldığı belirlendi. İngiliz “Daily Express” gazetesi, sosyal medya ağlarının, İngiltere’de suç yaşam tarzını teşvik eden etkili kişileri yıldızlaştırarak özellikle Arnavut uyuşturucu ticareti yapanların ülkeye akın etmesine yardımcı olduğunu ortaya koydu.
İsveç, birkaç yıldır çete bağlantılı silahlı ve bombalı saldırılar için Avrupa’nın merkezi konumunda. “BBC”ye konuşan uzmanlar, İsveç’te 13 veya 14 yaşındaki erkek çocuklarının çeteler tarafından, çoğunlukla sosyal medyada para ve tasarım kıyafetler vaat edilerek işe alındığını söyledi.
Ankara 1. Sulh ceza hakimliği kararıyla tartışılan sosyal medya platformu Discord'a erişim engeli getirildi. Bakan Tunç konuya dair yaptığı açıklamada, "Geleceğimizin teminatı gençlerimizi ve çocuklarımızı sosyal medyanın ve internetin suç teşkil eden zararlı yayınlarından korumakta kararlıyız. Toplumsal yapımızın temelini sarsmaya yönelik girişimlere asla müsaade etmeyeceğiz." ifadelerini kullandı.