08.12.2022 - 23:24 | Son Güncellenme:
TBMM bütçe görüşmeleri devam ediyor. 5 Aralık'ta başlayan 2023 yılı TBMM bütçe görüşmeleri 12 gün boyunca aralıksız olarak devam edecek. Cumartesi-Pazar günleri dahil aralıksız devam edecek olan görüşmelerin ne zaman sona ereceği vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Son günlerde EYT'de yaş şartı gündeme gelirken Bakan Bilgin'e meclis önünde basın mensupları EYT'de yaş şartı olacak mı sorusuna Bakan Genel Kurul sonrası açıklama yapacağım şeklinde yanıt verdi. 9 Aralık Perşembe günü TBMM Bütçe Görüşmeleri Genel Kurul'da Kültür Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı'nın bütçeleri görüşüldü. Bakan Vedat Bilgin'in Genel Kurul sonrası bir açıklama yaptı.
2023 TBMM bütçe görüşmeleri 5 Aralık 2022 tarihinde başladı. 12 gün boyunca aralıksız devam edecek olan bütçe görüşmeleri 16 Aralık 2022 Cuma günü sona erecek. 16 Aralık 2022 Cuma günü görüşmelere saat 14.00’te başlanması ve bu birleşimde Bütçe Kanunu Teklifi ve Kesin Hesap Kanunu Teklifi’nin görüşmelerinin bitimine kadar çalışmalara devam olunması şeklinde duyuruldu.
Bakan Bilgin'in Genel Kurul'daki konuşmasından satır başları: ''Geçen sene enflasyon rakamları büyük ölçüde önemsiz hale getirdi ilk düzenlemeyi. Toplamda yüzde 80'in üzerinde bir artış yaptık. Bugün yeniden asgari ücret ile ilgili görüşmelerimiz sürüyoruz. İş ve iş veren sendikalarının olduğu 3'lü bir masada devam ediyoruz. Geçen sene de yaptırmıştım. Çalışmalar başlamadan kamuoyunun beklentisi nedir diye araştırma yaptırdık. Ortalama beklenti 8 bin üzerinde çıktı. İş verenlerin 7 bin lira civarı çıktı. Asgari ücret ile çalışmayan kesimden ise 7 bin 600 lira rakamı çıktı.
Tabi bizim önümüdeki dönemde asgari ücret ile konuşulan çeşitli rakamlar var. Benim burada bir rakam telafuz etmem yakışık almaz. Rakamlar var. Asgari ücret düzenlemesi sadece asgari ücretlileri ilgilendiren bir konu değil. Başka bir fonksiyonu var. Biz ciddi bir düzenleme yaptığımızda bütün ücretlilerin aldıkları düzeyliler buna göre farklılaşıyor. Asgari ücret diğer ücretleri de düzenleyen bir etki yaratıyor. Biz ne kadar gerçekçi bir rakamda belirlersek, emekçilerin ücretleri de oraya çıkacaktır. Asgari ücret en alttaki ücret, ama bunun üstteki ücretleri de düzenleyici etkisinin görülmesi önemlidir.
Bizim de elimizde araçlar var. Biz aktif iş gücü ve pasif iş gücü politikaları ile istihdamın desteklenmesini sağlayan politikalar izliyoruz. Biz istihdam edilmesi şartıyla destek sağlıyoruz kurumlara. İşsizlik sigortası fonunun desteklediği bazı projeler var. TYP bunlardan bir tanesidir. Burada şunu tekrar vurgulamak isterim. Bizim fon kaynaklarımızı iyi yönetmemiz lazım. Bir banka titizliği ile yönetiyoruz ve istismara asla izin vermiyoruz.
İlaç tıbbi malzeme konusunda alabildiğine dünya tıp otoriteleri tarafından onaylanmış, sonra da Türkiye tarafından onaylanmış tüm ilaçları kapsam içine alıyoruz.''
SÖZLEŞMELİ PERSONEL
Sözleşmeli personeller hangi tür olursa olsun hepsini disiplin altına alıyoruz. Hemen kadroya geçiriyoruz.Sözleşmeli personelin kadroya alınması çok önemli bir konu. Kimler var bunların içinde sözleşmeli hemşireler var, aile hekimleri var. Üniversite asistanları var. Sanatçılarımız var. Bu çalışmamız teknik olarak bitti. Bu çalışmanın reform niteliğinde bir çalışma olduğunun altını çizmek isterim. Bütün bu sorunları çözecek bir düzenleme üzerinde çalışıyoruz. Yaklaşık 500 bine ulaşacak bir sayı gündemde.
Bizim istihdamı destekleyecek bir projemiz var. Türkiye'de ilk defa uygulanacak bir projedir. Türkiye'ye katkı yapacak bir projedir. Biz işletmelere diyoruz ki bizim elimizde çeşitli fonlarımız var. Bütün bu fonları bir istihdam sürecine dönüştürelim. Türkiye'nin birçok yerinde uygulamaya kondu. Sanayide nitelikli iş gücünü geliştirecek bir proje geliştiriyoruz.
GEÇİCİ İŞÇİ
Sözleşmeli personelden sonraki mesele de geçici işçiler meselesidir. Geçici işler konusu önemli bir mesele. Şahsen de bunu çok dert eden bir insanım. Bu sorunu çözüyoruz. Bu sorun çalışmasının bitirdim. Bu ay içinde yüce Meclis'e intikal edecek. Proje daha da zenginleşecek.
EYT
EYT konusu en önemli konulardan biri. Beni arayan arkadaşlarımız, tanıdıklarım EYT'li olan yurttaşlar hep bunu soruyor. Uzamasının sebebi herkesi dinlemek zorundayız. En son odaları dinlemeye başladık. Bu mesele devlet açısından ele alınan bir konuydu ancak doğrudan doğruya işvereni de ilgilendiriyor. İşveren diyor ki biz bu çalışanları kaybetmek istemeyiz, bize mali yükü de var. Bir de bizim çalışmanın teknik yönü ile ilgili problemler var. Henüz bizde dijital ortamda kayıt sitemleri olmayan zamanda olan insanlar var. Ocak'a sarkmadan Meclis'e getirmiş olacağız. En kapsamlı düzenlemeyi yapacağımızdan kimsenin endişesi olmasın.
Asgari ücrette emekçilerimizden yana taraf alacağız. Kimsenin endişesi olmasın. EYT'de de aynı kapsayıcılıkta olacaktır.