Tarhana çorbasının topaklanmasının en büyük sebeplerinden biri, suyun ya da et suyunun yanlış şekilde eklenmesidir. Tarhanayı doğrudan sıcak suya eklemek, tanelerin birbirine yapışmasına ve istenmeyen bir kıvam oluşmasına neden olabilir. Bunun yerine, tarhanayı önceden soğuk su ya da oda sıcaklığındaki suyla açmak, çorbanın daha homojen olmasını sağlar.
Topaklanmayı önlemek için en etkili yöntemlerden biri, tarhanayı bir kâsede soğuk suyla karıştırarak önceden açmaktır. Bir kâseye 3-4 yemek kaşığı tarhana koyun. Üzerine azar azar soğuk su ekleyerek karıştırın.
Tarhana tamamen çözüldüğünde ve pürüzsüz bir kıvam aldığında çorbanın içine ekleyin. Bu yöntem sayesinde tarhananın eşit şekilde dağılması sağlanır ve çorbanın içinde topaklanma oluşmaz.
Tarhana çorbasının kıvamının pürüzsüz olması için karıştırma aşaması da çok önemlidir. Çorba kaynamaya başlayana kadar sürekli karıştırmak gerekir. Eğer karıştırılmadan bırakılırsa, taneler dibe çökerek topaklanabilir. Bunun yerine, tahta kaşık ya da çırpıcı yardımıyla sürekli karıştırarak pişirme işlemi gerçekleştirilmelidir.