04.12.2024 - 18:14 | Son Güncellenme:
Suriye'deki son durum merak ediliyor. 27 Kasım'da Esad yönetimi ve muhalifler arasında başlayan çatışma sürüyor. Yaşanan olayların ardından Suriye haritası değişmeye devam ediyor. Peki, Suriye'de neler oluyor? İşte, son durum...
Suriye'de 2011'deki halk hareketlerinin rejim tarafından şiddet kullanılarak bastırılmak istenmesiyle patlak veren iç savaşta, hakimiyet bölgeleri sık sık değişti.
27 Kasım 2024'te tekrar büyüyen çatışmalarda hakimiyet sahalarında kapsamlı değişiklikler meydana geldi.
Esad rejimi güçleriyle 27 Kasım'dan bu yana çatışan, Heyet Tahrir Şam'ın başını çektiği rejim karşıtı gruplar, Hama ili istikametinde ilerliyor.
Hama kent merkezinin yaklaşık 5 kilometre dışında rejim güçleriyle çatışan gruplar, Pasif, Elcid, El-Kreyyım ve Hamra yerleşim yerlerinde kontrolü sağladı.
Gruplar, Hama şehir merkezi yakınlarında rejim güçlerinin en önemli üslerinden biri olan ve 25. Tugay için ana karargah olarak kullanılan Zırhlı Birlikler Okulu'nu da ele geçirdi.
Esad rejimi, başkent Şam'ın Doğu Guta bölgesinde, 15-47 yaş aralığında eli silah tutanları gözaltına alıyor.
Sahadaki kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Esad rejimi, başkentteki Doğu Guta bölgesinde 15–47 yaş aralığında eli silah tutan herkesi arabasıyla birlikte alıkoyuyor. Bölgedeki gençler ise rejimden güçlerinden saklanmaya çalışıyor.
Ayrıca, bölgede gıda ürünlerinin aşırı pahalı olduğu ve yakıt sıkıntısı yaşandığı da öğrenildi.
Terör örgütü PKK/YPG, Özgürlük Şafağı Operasyonu kapsamında terörden arındırılan Deyr Hafır'da Suriye Milli Ordusu (SMO) unsurlarına pusu kurarak altı SMO askerini öldürdü. AA'nın haberine göre Suriye'nin Halep ili doğusunda SMO askerleri tarafından terörden arındırılan Deyr Hafır'a günün ilk saatlerinde sızma girişiminde bulunuldu.
Münbiç'te varlığını sürdüren PKK/YPG, Deyr Hafır'da güvenlik önlemleri alarak bölgede arama tarama çalışmaları yürüten SMO unsurlarına pusu kurdu. Yaşanan şiddetli çatışmanın ardından terör örgütü, SMO mevzilerine saldırı düzenledi.
Altı SMO unsurunun öldüğü saldırıda, terör örgütü Münbiç hattına geri çekildi. SMO, PKK/YPG'nin Tel Rıfat ile Suriye'nin kuzeydoğusu arasında terör koridoru oluşturma planına karşı 1 Aralık'ta Özgürlük Şafağı Operasyonu'nu başlamıştı.
Terör örgütü, varlığını sürdürdüğü Münbiç'ten sık sık terörden arındırılan bölgelere sızma girişimleri yapıyor ve karadan karaya yapılan atışlarla sivilleri hedef alıyor.
Muhalif gurupların 28 Kasım'da Halep'e yönelik saldırıları üzerine, rejim güçleri, kısa sürede bölgedeki hakimiyetini kaybetti ve muhaliflere karşı terör örgütü PKK'nın Suriye kolu YPG'den destek istedi. Bu, YPG'ye yeni bir alan açtı. Rejim, kontrolü altındaki Halep Uluslararası Havalimanı, Nübbül ve Zehra beldelerinin yanı sıra Halep Sanayi Bölgesi, Tel Hasıl ve Tel Arn bölgelerini YPG'ye bıraktı.
Ancak SMO, başlattığı operasyonla, YPG’nin Suriye’nin kuzeydoğusundaki sözde özerk yönetim bölgesi ile Tel Rıfat arasında terör koridoru oluşturma planını engelledi, havaalanları, yollar ve stratejik noktaları kontrol altına aldı. SMO güçleri, Tel Rıfat'ta da hakimiyeti sağladı ve YPG, 8 yıl aradan sonra Tel Rıfat'tan çıkartıldı. YPG, Tel Rıfat bölgesini, Zeytin Dalı ve Fırat Kalkanı bölgelerine yapılan saldırılarda bir üs gibi kullanıyor. Tel Rıfat, Fırat Kalkanı bölgesini güneyden, Zeytin Dalı bölgesini doğudan çevreliyordu.
SMO, Tel Rıfat'ın ardından yeni hedefinin Münbiç olduğunu duyurdu. ABD, 2018'deki mutabakatta terör örgütünün Suriye kolu YPG’nin Münbiç'ten silahlarıyla birlikte çekileceğini, Rusya da 2019'daki Soçi mutabakında YPG'nin Münbiç bölgesinin de dışına çıkarılacağını taahhüt etmişti. Ancak iki ülke de, taahhütlerini yerine getirmediği için YPG, Münbiç ve Tel Rıfat'ta varlığı sürdürmüştü.