28.11.2024 - 17:00 | Son Güncellenme:
Güneydoğu Anadolu mutfağında sıklıkla yapılan yemekler arasında yer alan Şıhıl Mahşi tarifi ve malzemeleri merak ediliyor. Dolmaların şahı anlamına gelen Şıhıl Mahşi her yıl MasterChef yarışmasında birkez yapılıyor. Yemek tutkunları Şıhıl Mahşi tarifi ve malzemeleri hakkında bilgi sahibi olmak isterken aynı zamanda bu yemeğin yapılışındaki püf noktaları da öğrenmek istiyor. İşte adım adım Şıhıl Mahşi tarifi, malzemeleri ve yapılışına ilişkin bilgiler...
12 dolmalık kabak
1 kg kıyma
2 soğan
Yarım çay bardağı ayçiçek yağı
50 gr haşlanmış nohut
1 tutam kadar maydanoz
50 gr domates salçası
1 çay bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
150 ml ayçiçeği yağı
Kabakların içi oyulur. İçi boş kabaklar yağda kızartılır. Kıyma ise orta boy bir tencerede yarım çay bardağı yağ ile kavrulur. Soğanlar küp halinde doğranı ve salça ile birlikte eklenir. Tuz ve karabiber dahil edilir.
Haşlanmış nohutlar da ilave edilip karıştırılır. Ocaktan alınarak soğumaya bırakılır. Kıyma soğuyunca maydanoz da eklenip harç iyice karıştırılır ve ardından kabaklara doldurulur. Fırın tepsisine kabaklar dizilir. Salça su ile karıştırılarak sos haline getirilir, tepsi üzerinde gezdirilir.
180 derecedeki fırında 35 dakika pişirilir. İsteğe göre yoğurtla birlikte servis edilebilir.
ŞIHIL MAHŞİ PÜF NOKTASI
Kabaklar kızartıldıktan sonra kağıt havlu üzerinde bekletilerek fazla yağı alınır. Salçalı suya farklı bir tat katmak için bir tutam nane eklenebilir.
Nohutlar, bir gece önceden ıslatılır.