28.11.2024 - 17:08 | Son Güncellenme:
Şalgam dolması, kış aylarının vazgeçilmez yemeği olmaya aday. Türk mutfağının geleneksel lezzetlerinden biri olan şalgam dolması, hem sofralara zenginlik katıyor hem de benzersiz tadıyla damaklarda iz bırakıyor. Peki, Evde kolay şalgam dolması nasıl yapılır, malzemeleri neler? İşte, şalgam dolması tarifi...
4 adet büyük boy şalgam
250 gr kıyma (tercihen dana veya kuzu karışımı)
1 su bardağı pilavlık bulgur
1 adet büyük soğan
2 yemek kaşığı domates salçası
1 çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı Karabiber
1 çay bardağı sıcak su
Şalgamları iyice yıkayın. Ardından üst kısmını kesip içlerini dikkatlice oyup çıkarın. Oyuğun biraz daha derin olması, iç harcın sığabilmesi için önemlidir. Şalgamları bir kenara alıp içlerini hazırlamaya başlayabilirsiniz.
Soğanı küçük küçük doğrayın ve zeytinyağında pembeleşene kadar kavurun. Kıyma ilave edip kavurmaya devam edin. Kıyma suyunu salıp çekene kadar karıştırarak pişirin. Ardından yıkanmış pilavlık bulguru, domates salçasını, tuz, pul biber ve karabiberi ekleyin. Karıştırın ve 1 çay bardağı sıcak suyu da ilave ederek 5-10 dakika kadar pişirin. Karışım koyulaşınca, ocaktan alıp soğumaya bırakın.
Şalgamların içine soğuyan iç harcı dikkatlice doldurun. Şalgamlar çok fazla dolmazsa, harcı biraz bastırarak doldurabilirsiniz.
Doldurduğunuz şalgamları bir tencereye yerleştirin ve üzerine bir miktar zeytinyağı gezdirin. Üzerini örtecek kadar sıcak su ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıp, orta ateşte 40-45 dakika kadar pişirin. Şalgamlar yumuşayınca dolmalarınız hazır demektir.
Şalgam dolmalarını sıcak olarak servis edebilirsiniz. Yanında yoğurt veya ayran ile de servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun!