14.09.2024 - 18:39 | Son Güncellenme:
Bu gece Mevlid Kandili gecesi olarak idrak edilecek. Alemlere rahmet olarak gönderilen Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V) dünyaya teşriflerinin yıl dönümü olarak kutlanacaktır. Bu anlamlı gecede bizlere İslam'ı anlatan, Allah'ın emir ve buyruklarını bizlere ileten iki cihan serveri Hz. Muhammed'e bolca salat ve selam getirilecek. İnanlar bu anlamlı gecede bolca zikir ve tesbihin yanı sıra bol bol salavat getirecek. Peki Salavat en kısa ve en doğru şekilde nasıl getirilir? İşte Salavat-ı Şerife okunuşu anlamı en doğru şekilde getirilişi hakkında merak edilenler...
Hz. Peygamber’e (s.a.s.) en kısa şekilde, “Allahümme salli alâ Muhammed” veya “Sallallahü aleyhi ve sellem” ya da “Allahümme salli alâ Seyyidinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ve bârik ve sellim” diye salât-u selâm getirilir.
Peygamber Efendimize nasıl salavat getirileceğine yönelik birçok hadis de rivayet olunmuştur. Nitekim İbn Ebî Leyla şöyle demiştir: “Ka’b b. Ucra ile bir defasında karşılaştım, bana şöyle dedi: Sana Hz. Peygamber’den işittiğim bir hediye vereyim mi? Hz. Peygamber bizim yanımıza geldi. Biz ona ‘Ya Resûlallah! Bizler sana nasıl selâm okuyacağımızı öğrendik. Fakat sana nasıl salât okuyacağız?’ diye sorduk. Resûlullah (s.a.s.) bize şöyle buyurdu:
Allahümme Salli Duası Arapça Okunuşu
Allâhümme salli alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed. Kemâ salleyte alâ İbrahime ve alâ âli İbrahim. İnneke hamidün mecîd.
Allahümme Salli Duası Türkçe Anlamı
Allah'ım! Muhammed'e ve Muhammed'in ümmetine rahmet eyle; şerefini yücelt. İbrahim'e ve İbrahim'in ümmetine rahmet ettiğin gibi. Şüphesiz övülmeye layık yalnız sensin, şan ve şeref sahibi de sensin.
Allahümme Barik Duası Arapça Okunuşu
Allâhümme bârik alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed. Kemâ bârekte alâ İbrahime ve alâ âli İbrahim. İnneke hamidün mecîd.
Allahümme Barik Duası Türkçe Anlamı
Ey Allah'ım! İbrâhîm'e Aleyhisselâm ve âline bereketler ihsan ettiğin gibi, (Efendimiz) Muhammed'e (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem) ve âline de bereketler ihsan eyle. Muhakkak Sen hamîd (övülen) ve mecîd'sin (şanı büyük).
Salavat ile alakalı olarak Peygamber efendimizin bazı hadisleri de bulunmaktadır. Bunlar:
- "Kıyamet günü bana en yakın olan, en çok salavat getiren kişidir."
- " Sabah-akşam on salavat getiren, kıyamet günü benim şefaatime nail olur."
- " Cuma günleri bana 80 defa salavat okuyanın 80 yıllık günahı bağışlanır.
- "Günde bin salavat çeken, Cennetteki yerini görmeden önce ölmez.
- "Günde yüz defa salavat okuyan, kıyamet gününde şehidlerle birlikte olur.
- Bana bir salavat getirene yüce Allah, on rahmet ihsan eder, o kişinin on günahını olmamış sayar ve derecesini on kat olarak yükseltir."
- Salavat çekmek sizin için zekat niteliği taşır."