Diyanet İşleri Başkanlığı'nın resmi internet sitesinde "Eyyam-ı Biyd" hakkında şu ifadelere yer verildi:
Eyyâm-ı biyd (aydınlık günler) ayın en parlak olduğu hicrî ayların 13, 14 ve 15. geceleridir (Buhârî, Savm, 60). Ay bu gecelerde tam olarak göründüğü ve geceleri her zamankinden daha çok aydınlattığı için bu isim verilmiştir. Resûlullah (s.a.s.), her ayın bu günlerinde oruç tutmayı tavsiye etmiş (Ebû Dâvûd, Savm, 69; Tirmizî, Savm, 54) ve o günlerde oruç tutmanın senenin tüm günlerini oruçlu geçirmek gibi olduğunu belirtmiştir (İbn Mâce, Sıyâm, 29).
Peygamber Efendimiz, Şaban ayını "Benim ayım" olarak nitelendirmiş ve bu ayda bolca oruç tutmuş, dua etmiş ve Allah'a yönelmiştir.
Şaban ayının 15. gecesi olan Berat Kandili, günahların affedildiği, duaların kabul edildiği, rahmet ve mağfiret gecesi olarak bilinir.
Şaban ayı, manevi olarak Ramazan’a hazırlık ayıdır. Bu ayda ibadetleri artırmak, Ramazan’ın bereketini daha derinden hissetmeye vesile olur.