23.01.2023 - 09:06 | Son Güncellenme:
2023 Yılının gelmesiyle birlikte Dini Günler Takvimi de belli olmaya başladı. Üç ayların başlangıç günü son zamanlarda merakla araştırılıyordu. Beklenen gün geldi. Recep ayının ilk günü 23 Ocak Pazartesi günü başlayacak. Ardından 21 Şubat 2023 tarihinde Şaban ayı ve en son 23 Mart 2023 tarihinde Ramazan ayı başlayacak. Vatandaşlar ise bu mübarek aylar hakkında bilgi almak için arayışa geçti. İslam alemi için anlam ve önemi büyük olan bugünleri boş geçmek istemeyenler oruç hakkında bilgilenmek istiyor. Peki Recep ayı orucu ne zaman, kaç gün ve hangi gün tutulur, nasıl niyet edilir? İşte 2023 Recep ayı fazileti, önemi, zikirleri nedir?
Halk arasında üç aylar diye bilinen Recep, Şaban ve Ramazan ayları mübarek aylardır. Nitekim Hz. Peygamber, Recep ayı girdiğinde “Allah’ım! Recep ve Şaban’ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır.” diye dua etmiştir (Ahmed b. Hanbel, Müsned, I, 259). Ramazan ayında oruç tutmak farzdır (Bakara, 2/184-185). Recep ve Şaban aylarında ise; Hz. Peygamberin (s.a.s.) diğer aylara oranla daha fazla nafile oruç tuttuğu, ancak Ramazan’ın dışında hiçbir ayın tamamını oruçlu geçirmediği hadis kaynaklarında yer almaktadır (Buhârî, Savm, 52-53; Müslim, Sıyâm, 173-79). Bu itibarla, Recep ve Şaban aylarının aralıksız olarak oruçlu geçirilmesinin dinî bir dayanağı yoktur. Kişi, sağlığı müsait olup güç yetirdiği takdirde bu aylarda dilediği kadar nafile oruç tutabilir.
Hz. Peygamberimiz Recep ayında oruç tutulması tavsiyesinde bulunmuştur. Recep ayının ilk gün orucu çok önemlidir ve 1, 2 ve 3. Günün orucunun faziletleri büyüktür. Hadis-i Şeriflerde zikredildiği üzere; "Allah-u Teala, her kim Recep'in birinci gecesinde oruç tutarsa üç sene ibadet sevabı verir" buyuruluyor. İkinci gecesi oruç tutulursa iki sene, üçüncü gecesi tutulursa 1 senelik ibadet sevabı olmakla birlikte "Recep'in ilk gününün orucu üç senenin (günahlarının) kefaretidir.
İkinci günün orucu iki senenin, üçüncü gününki ise bir senenin kefaretidir. Sonra her gün bir aylık bağışlanmadır." Diğer bir Hadis-i Şerif'te ise şu müjde yer almıştır: "Recep'in ilk günü oruç tutan kimseden, günahları gökle yer arası kadar uzaklaşır." Oruç tutamayan kimseler ise maddi durumları el vermesiyle birlikte yoksullara ve medreselerde eğitim gören talebelere yemek ikramında bulunabilir.
Recep ayının ilk gecesinde kılınacak namaz vardır. Gece önce geldiği için 20 rekat namaz, ikişer rekatlar halinde kılınır. Her rekatta 1 Fatiha ve 1 İhlas okunarak her iki rekatta bir selam verilir. Her kim ki bu namazı kılarsa Allah-u Teala o kimsenin canını, malını ve ailesini muhafaza eder ve kabir azabından korur buyurulur. Geceyi ihya etmek namaz, teheccüd ve sabahına yani Recep'in ilk gününe oruçla başlamak büyük sevaptır.
“Recep ayının ilk Cum’a gecesine Regâip gecesi denir. Bazı âlimlerin açıklamasına göre, Peygamber Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem- bu gece pek çok rûhânî ahvâl ve ikrâma kavuşmuş olmakla, Yüce Allâh’a şükür için on iki rekat namaz kılmıştır.
Peygamber Efendimiz’in -sallâllâhu aleyhi ve sellem- bu Regâip gecesinde, ana rahmine düşmüş olduğuna dâir olan bir rivâyet uygun görülmemektedir. Çünkü bu gece ile Hazret-i Peygamberimizin doğumu arasındaki zaman, bu hesaba aykırı düşmektedir. Ancak Hazret-i Âmine’nin, Peygamber Efendimiz’e hâmile kaldığını bu gece anlamış olması düşünülebilir. Sebep ne olursa olsun, bu gece pek mübârek bir gecedir.
Zaten Regâip; istenilen, değeri çok olan, bağış, ihsân, ikrâm ve nefis şeyler demektir. “Râğibe” kelimesinin çoğuludur. Bu geceyi ibâdetle geçirmenin sevâbı çok büyüktür.
Bu geceyi hakkıyla idrak edebilmek için Recep ayının ilk Perşembe gününü oruçlu geçirmek, gecesinde de akşamla yatsı arasında iki rekâtta bir selâm verecek şekilde on iki rekât namaz kılmak, Allah Resûlü tarafından tavsiye edilmiştir.