06.12.2023 - 17:46 | Son Güncellenme:
Ratatouille tarifi ve malzemeleri MasterChef yarışmasını takip edenler tarafından sorgulanıyor. Fransa'nın Nice Şehrine özgü haşlanmış bir sebze yemeği olan Ratatouille, Fransa'da 18. yy'da kazan yemeklerine verilmiş bir addı. Genellikle yoksul köylülerin yemeği sayılan Ratatouille 1930'lu yıllarda yaz mevsiminde taze sebzelerden Nice şehrinde hazırlanan yemek ünlendi. Ratatouille orjinal tarifinde Biber, Domates, Soğan ve Sarımsak yer alırken son dönemde yemeğe Patlıcan'da eklendi.
Domates Sosu İçin;
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1/2 adet soğan
1 adet kapya biber
2 adet domates
3-4 dal taze kekik
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber
2 diş sarımsak
Sebzeler İçin;
2 adet orta boy kabak
2 adet orta boy patlıcan
1 adet domates
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1/2 çay bardağı zeytinyağı
Üzeri İçin:
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
1-2 dal taze kekik
Patlıcanları kabuklarını soymadan ince ince dilimleyin. Tuzlu suda 15 dakika kadar beklettiğiniz patlıcan dilimlerini süzüp kurulayın.
Kabakları ve kapya biberleri de aynı şekilde dilimleyin. Tüm sebzeleri derin bir kaseye alıp zeytinyağı, tuz ve baharatları üzerine ekleyin ve harmanlayın. Varsa döküm tavayı yoksa fırın kabını yağlayıp sebze dilimlerini patlıcan, kabak, biberi sırasıyla birbirinin üzerini kısmen kapatacak şekilde dizin. Kalan zeytinyağını da üzerine gezdirin.
Fırını 190 dereceye ayarlayıp ısıttıktan sonra yemeği fırına verin ve yarım saat kadar pişirin. Diğer yandan ratatouille (ratatuy) sosunu hazırlamaya başlayın. Sosu için somatesleri kabuklarını soyup rendeleyin.
Soğanları ve biberleri küp küp doğrayın. Sarımsakları da ezdikten sonra bir sos tavasında yağı kızdırıp soğan, biber ve sarımsakları kavurmaya başlayın. Ardından salçayı ve domatesi ilave edin. Sos kıvamına geldiğinde baharat ve tuzunu attıktan sonra fırından çıkardığınız ratatuy'un üzerine gezdirerek dökün. Son olarak kaşarı rendeleyerek en üste serpiştirin ve sıcak sıcak servis edin.