12.11.2024 - 09:44 | Son Güncellenme:
Pastırma sıcakları her yıl Ekim ayı sonu, Kasım ayı başında meydana gelen bir veya iki hafta süren sıcaklık artışlarının yaşandığı günler olarak bilinmektedir. Kutuplardan gelen alçak ve soğuk hava kütlesinin hareketsizleşerek sıcak bir yüksek basınç merkezi oluşturması sonucu ortaya çıkar. Bu dönemde havanın hareketi engellenir ve alçaklarda yoğunlaşan duman, toz vb. havanın puslu olmasına yol açar. Peki Pastırma sıcakları ne zaman?
Pastırma sıcakları genellikle sonbahar mevsiminin sonundaki Ekim ayı sonu ve Kasım ayı ortalarında meydana gelir. Hava sıcaklığı bu dönemde mevsim normallerinin üzerinde seyreder. Yıl içerisinde bir kaç kez meydana gelebildiği gibi bazen ise hiç görülmez. Genellikle birkaç gün ya da bir hafta kadar sürer. Gündüzler güneşli, hafif rüzgarlı ve puslu, geceler serin geçer; yağış olmamakla birlikte geceleri don görülebilir.
Pastırma yazı deyimi, pastırmanın bu dönemde hazırlanması sebebi ile verilmiştir. Gece ve gündüz sıcaklık farklarının yılın geneline oranla en yüksek olması, etin gözeneklerinin gündüzleri sıcak nedeniyle açılması ve geceleri soğuk nedeniyle kapanmasına neden olur ve sıvanan çemen etin içine çok iyi işler. Bu nedenle bu isimle anılmıştır.