05.10.2022 - 01:49 | Son Güncellenme:
Halk arasında pastırma yazı olarak bilinen süreçe, aslında pastırmanın yapıldığı dönem olmasından ötürü bu adın verildiği biliniyor. Sonbahar'da Güneş'in kısa süreli yüzünü göstermesi ile yaşanan sıcaklıklar yılın ekim-kasım aylarında medyana geliyor. Pastırma sıcaklıkları hangi tarihte başlıyor-bitiyor?
Her yıl genellikle yaşandığı bilinen pastırma sıcaklarının, 2022 yılında da ekim ayının sonu ile kasım ayının başı gibi görülmesi bekleniyor. Sonbahar'da oluşan pastırma yazı, bazen hiç yaşanmazken ara sıra da bir kaç defa olur. İfade, Güneşli ve hava sıcaklığının yüksek olduğu günler için kullanılır. Genelikle birkaç gün ya da bir hafta sürdüğü bilinir.
Gündüzler güneşli, hafif rüzgarlı ve puslu, geceler serin olur. Yağış olmasa da geceleri don görüldüğü olur.
Kutuplardan gelen alçak soğuk hava kütlesinin hareketsizleşerek sıcak bir yüksek basınç merkezi oluşturması sonucu ortaya çıkar. Önemli sıcaklık değişikleri yaşanır. Havanın dikey hareketi engellenir ve alçaklarda yoğunlaşan duman, toz vs. havanın puslu olmasına neden olur.
Pastırma yazı veya sıcakları ifadesi, pastırmanın en ideal bu zaman diliminde yapılması ile ortaya çıkmıştır. Gece ve gündüz sıcaklıklarının birbirine eşit olması nedeniyle pastırma bu hava durumunda daha kolay kurutuluyor. Pastırma gündüz sıcakları ile kurutuluyor ve akşam ayazıyla da olgunlaşıyor.
Pastırma sıcakları sadece ülkemizde değil Dünya'nın birçok noktasında da yaşanıyor. Almanya'da "kocakarı yazı", İsveç'te "Azize Birgitta yazı", Amerika Birleşik Devletleri'nde "Yerli yazı" (Indian summer) gibi adlar alıyor.