31.03.2024 - 15:38 | Son Güncellenme:
31 Mart yerel seçimleri için seçmen sandık başında! 81 ilde kurulan sandıklarda oy verme süreci başladı. Seçmene dört ayrı oy pusulası veriliyor ve her pusula aynı zarfa konuluyor. Kimlğin yanı sıra resmi bir dizi belge ile de oy verme işlemine katılabiliniyor. İşte, oy kullanılırken dikkat edilecekler...
YSK'ya göre seçimlerde oy kullanmak için seçmen kağıdı zorunlu değildir.
Seçmen Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı, geçici kimlik belgesi, nüfus cüzdanı, resmî dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askerî kimlik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki belgelerden biriyle oy kullanabiliyor.
Oy kullanacak seçmen oy kullanacakları sandık numarasını e-Devlet kapısı üzerinden,www.ysk.gov.tr adresinden "Nerede Oy Kullanacağım" bölümünden, YSK mobil uygulamasından veya YSK çağrı merkezinden(444 9 975) öğrenerek işlemi tamamlayabiliyor.
* Büyükşehir için; büyükşehir belediye başkanlığı, ilçe belediye başkanlığı ve ilçe belediye meclisi üyeliği için üç ayrı pusula veriliyor. Muhtarlık için tercih de adayın adının yer aldığı pusula ile gösteriliyor.
* Diğer kentlerdeki seçmenler ise belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği, il genel meclisi üyeliği ve muhtarlık için oy kullanıyor. Köylerde il genel meclisi üyeliği ile muhtarlık için oy atılıyor. Oy pusulaları, zarf ve mühür sandık görevlileri tarafından seçmene veriliyor.
* Cep telefonu, fotoğraf makinesi gibi cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak.
* Oy pusulasına basılacak mührün, siyasi parti veya bağımsız aday için ayrılan bölümden dışarı taşmaması gerekiyor.
* Oy pusulalarının üzerine mühür dışında yazı yazılır, imza atılır, işaret konulursa oy geçersiz sayılacak.
* Yanlış oy kullandığını düşünen ve yeni pusula isteyen seçmene yenisi verilmeyecek.
* Oy pusulalarının tamamı tek zarfa konuluyor. Zarfa oy pusulaları dışında bir şey konulmayacak.
* Oyunu kullanan seçmen, zarfı sandığa atacak. Ardından da seçmen listesinde adının bulunduğu yerin karşısına imza atacak.